Pečení dortů je po všech stránkách alchymie. Je tolik věcí, které se mohou pokazit a konečný výsledek naprosto zničit. Hrudkovitý krém, nedopečený korpus, rozpadání, příliš tuhé těsto, nestabilní základ – to vše a mnohé další katastrofy se mohou přihodit i zručným pekařkám. My jsme ale odhalili tajemství dokonalého dortu a v tomto článku vám ukážeme některé triky, které posunou vaše cukrářské dovednosti na novou metu.
Pevný ale nadýchaný korpus
Ačkoliv se může zdát, že nelze docílit toho, aby byl korpus lehký a vláčný, a zároveň pevný a stabilní, každý zkušený cukrář vám jistě řekne, že tato kombinace je při pečení vysokých masivních dortů klíčová. Pokud by byl dort příliš lehký, zbortil by se. Přílišná hutnost zase neprospěje jeho chuti. Kouzlo dosažení dokonalého korpusu tkví vždy v odměřování surovin.
Na 4 vrstvy dortu budete potřebovat:
(recept na čokoládový dort)
- 1 l mléka
- 4 lžíce jablečného octa
- 850 g hladké mouky
- 960 g cukru krystal
- 6 lžic kvalitního kakaa
- 1/2 balíčku kypřicího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 240 g oleje
- špetka soli
- 20 g rozpuštěné hořké čokolády
- 1 a 1/2 lžíce instantní kávy
Jak postupovat:
Do mléka nalijeme ocet a necháme ho odstát (takto nám vznikne velmi husté smetanu připomínající mléko). Poté ho smícháme se všemi ostatními „mokrými“ surovinami.
Veškeré sypké ingredience prosejeme přes síto a dobře promícháme. Poté obě směsi spojíme a vytvoříme tak lesklé tekuté těsto. To nalijeme do 2 pečicím papírem vyložených forem na dort. Pečeme cca 35 – 45 min v troubě předehřáté na 190 °C. Korpusy necháme po upečení zcela vychladnout!!!! Poté je rozkrojíme, aby nám vznikly 4 vrstvy.
Pokud nejste velký fanoušek čokoládových dortů, na našich stránkách naleznete i recept na základní piškotový korpus, který zvládne i začátečník.
Kombinace chutí
Asi všichni se shodneme na tom, že každý dezert by měl být sladký, nic se ale nemá přehánět. Správná vyváženost chutí je totiž při vytváření dokonalého dortu velmi důležitá. Krém a korpus by spolu měly chuťově ladit a dohromady by tyto dva komponenty neměly být příliš přeslazené. Pokud je vaše těsto příliš sladké a děláte například máslový krém (máslo a cukr), není od věci promazat korpusy nějakou kyselejší marmeládou nebo přidat mezi vrstvy čerstvé ovoce.
Chuťové kombinace, které vám učarují:
- čokoládový korpus + malinový džem + vanilkový máslový krém
- mrkvový korpus + tvarohový krém
- citronový korpus+ jahodový džem + citronový máslový krém
- kokosový korpus + rumový čokoládový krém
- čokoládový korpus + máslový krém s mátovou čokoládou
- vanilkový korpus + čerstvé lesní ovoce + vanilkový máslový krém
Sůl nad zlato
Jak to známe z oblíbené české pohádky Byl jednou jeden král, bez soli se skutečně v kuchyni neobejdeme. I když všeho moc škodí, sůl je nejzákladnější surovina, bez které i ve sladkých pokrmech pohoříte. Pokud se tedy chystáte péct korpus, nezapomeňte na špetku soli. Buďte ale opatrní, nic se nesmí přehánět. Je také důležité, abyste zvolili sůl ve formě jemných granulí. Důsledně se vyhněte soli hrubozrnné, která by se v těstě nemusela správně rozpustit.