piškot

Jak na dokonalý piškot bez vajec

Existuje mnoho babských rad a teorií, jak připravit nejlepší piškotový dort. Ne všechny ale vždy spolehlivě fungují. Příprava nadýchaného korpusu může skončit katastrofou, ať už se jedná o nakypření těsta, konzistence, teploty trouby, nebo dokonce přilnavosti plechu na pečení. Pokud stále hledáte recept, ke kterému se budete moci vždy vracet, máme pro vás náš blbuvzdorný piškotový dort bez vajec.

Suché ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Mokré ingredience: 

  • 1 a 1/3 hrnku mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového aroma

Postup přípravy: 

Mléko smícháme s octem a necháme pár minut odležet.

Mezitím si smícháme veškeré sypké ingredience a v druhé míse zase ingredience mokré, ke kterým přidáme i mléko s octem.

Obě směsi spolu zlehka promícháme. Hotové těsto přelijeme do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 min. Po dopečení necháme úplně vychladnout.

piškot

Proč ocet? 

Ocet reaguje s jedlou sodou a pomáhá vašemu korpusu k nadýchanosti a vláčnosti. Pokud ho vmícháte do mléka, zajistí navíc to, že mléko zhrudkovatí a bude mít téměř smetanovou konzistenci. Hustota mléka v dortovém základu dělá divy – je poté mnohem jemnější a vlhčí.

Proč 180 °C? 

Nižší teplota při pečení korpusů zajišťuje, že se vám během pobytu v troubě vršek dortu rychle nespálí. Nutností při tvorbě dokonalého těsta totiž je, aby se rovnoměrně propeklo a nebylo vysušené. Nízká teplota pomáhá korpusu k pomalému pečení a navíc se nemusíte bát, že bude koláč navrchu spálený a uvnitř syrový.

Proč pečicí papír? 

Ačkoliv se tato otázka zdá být naprosto zbytečná, někdy se i zkušeným kuchařkám stane, že zapomenou svou dortovou formu vymazat, vysypat nebo vyložit pečicím papírem. Následky jsou poté katastrofální. Nám se nejlépe osvědčil pečicí papír, na kterém můžete váš korpus navíc pohodlně vyndat z formy a nakrájet.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme