piškot

Jak na dokonalý piškot bez vajec

Existuje mnoho babských rad a teorií, jak připravit nejlepší piškotový dort. Ne všechny ale vždy spolehlivě fungují. Příprava nadýchaného korpusu může skončit katastrofou, ať už se jedná o nakypření těsta, konzistence, teploty trouby, nebo dokonce přilnavosti plechu na pečení. Pokud stále hledáte recept, ke kterému se budete moci vždy vracet, máme pro vás náš blbuvzdorný piškotový dort bez vajec.

Suché ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Mokré ingredience: 

  • 1 a 1/3 hrnku mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového aroma

Postup přípravy: 

Mléko smícháme s octem a necháme pár minut odležet.

Mezitím si smícháme veškeré sypké ingredience a v druhé míse zase ingredience mokré, ke kterým přidáme i mléko s octem.

Obě směsi spolu zlehka promícháme. Hotové těsto přelijeme do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 min. Po dopečení necháme úplně vychladnout.

piškot

Proč ocet? 

Ocet reaguje s jedlou sodou a pomáhá vašemu korpusu k nadýchanosti a vláčnosti. Pokud ho vmícháte do mléka, zajistí navíc to, že mléko zhrudkovatí a bude mít téměř smetanovou konzistenci. Hustota mléka v dortovém základu dělá divy – je poté mnohem jemnější a vlhčí.

Proč 180 °C? 

Nižší teplota při pečení korpusů zajišťuje, že se vám během pobytu v troubě vršek dortu rychle nespálí. Nutností při tvorbě dokonalého těsta totiž je, aby se rovnoměrně propeklo a nebylo vysušené. Nízká teplota pomáhá korpusu k pomalému pečení a navíc se nemusíte bát, že bude koláč navrchu spálený a uvnitř syrový.

Proč pečicí papír? 

Ačkoliv se tato otázka zdá být naprosto zbytečná, někdy se i zkušeným kuchařkám stane, že zapomenou svou dortovou formu vymazat, vysypat nebo vyložit pečicím papírem. Následky jsou poté katastrofální. Nám se nejlépe osvědčil pečicí papír, na kterém můžete váš korpus navíc pohodlně vyndat z formy a nakrájet.



Komentáře

  1. necháváte vychladnout v teplé troubě? nebo vyndáte z trouby a necháváte vychladnout? když jsem vytáhla přímo, tak mi vnitřek spadnul

    Děkuji!

    1. Dobrý den,
      necháváme dort vychladnout po vytažení z trouby. Je možné, že byl problém v kypřicím prášku – je potřeba si dávat pozor, aby těsto nebylo přemíchané (ingredience propracovávat opatrně, aby se nesnížila funkčnost prášku).

      Hezký den a hodně štěstí

  2. Dobrý den,zkoušeli jste někdy i s alternativním mlékem?ovesne,ryzove atd?myslite,ze to má šanci na úspěch?😀syn má alergii na vejce a mléko.pokud by sel tento korpus z alternativního mleka,byl by ideálním základem na dort.

    1. Dobrý den,
      tento korpus dělám běžně i ze sojového nebo ovesného mléka a funguje úplně stejně.

      Hezký den 🙂

  3. Dobrý den, mohla bych místo normálního mléka použit jinou alternativu, třeba mandlove, kvůli alergii na mléko? Děkuji moc.

    1. Dobrý den,
      je to určitě možné. Dělám běžně i ze sojového a ovesného mléka a s mandlovým to jistě půjde také.

      Hezký den 🙂

    1. Dobrý den,
      vyzkoušeno sice nemám, ale když zvolíte nižší vrstvu těsta na plechu, mohlo by to fungovat. Dejte vědět, jak to dopadlo.
      Hezký den 🙂

  4. Dobry den,mate ten korpus opravdu moc krasny.Delala jsem dnes podle vas a mela jsem velkou radost,ze v troube roste,ale misto 20m jsem musela pect 50m aby byl dostatecne propeceny a nevim proc,ale mam ho takovy tezky a jakoby mokry.vy ho mate krasne nadychany.kde delam chybu?

    1. Dobrý den,
      skutečně nevím, kde se mohla stát chyba. Čím déle se korpus peče, tím těžší potom je, takže pokud máte třeba slabší troubu a musíte péct déle, nadýchanost vyprchá a těsto je hutnější.

      Snad bude příští pokus úspěšnější,

      přeji hezký den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak našlehat mléko do kávy doma – třeba ve french pressu

Super jednoduchý recept na trendy těstoviny s fetou

Smoothie bowl aneb Zmrzlina ke snídani

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Letní dny dopravy zdarma se Zásilkovnou v plném proudu!

Doporučujeme