piškot

Jak na dokonalý piškot bez vajec

Existuje mnoho babských rad a teorií, jak připravit nejlepší piškotový dort. Ne všechny ale vždy spolehlivě fungují. Příprava nadýchaného korpusu může skončit katastrofou, ať už se jedná o nakypření těsta, konzistence, teploty trouby, nebo dokonce přilnavosti plechu na pečení. Pokud stále hledáte recept, ke kterému se budete moci vždy vracet, máme pro vás náš blbuvzdorný piškotový dort bez vajec.

Suché ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Mokré ingredience: 

  • 1 a 1/3 hrnku mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy: 

Mléko smícháme s octem a necháme pár minut odležet.

Mezitím si smícháme veškeré sypké ingredience a v druhé míse zase ingredience mokré, ke kterým přidáme i mléko s octem.

Obě směsi spolu zlehka promícháme. Hotové těsto přelijeme do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 min. Po dopečení necháme úplně vychladnout.

piškot

Proč ocet? 

Ocet reaguje s jedlou sodou a pomáhá vašemu korpusu k nadýchanosti a vláčnosti. Pokud ho vmícháte do mléka, zajistí navíc to, že mléko zhrudkovatí a bude mít téměř smetanovou konzistenci. Hustota mléka v dortovém základu dělá divy – je poté mnohem jemnější a vlhčí.

Proč 180 °C? 

Nižší teplota při pečení korpusů zajišťuje, že se vám během pobytu v troubě vršek dortu rychle nespálí. Nutností při tvorbě dokonalého těsta totiž je, aby se rovnoměrně propeklo a nebylo vysušené. Nízká teplota pomáhá korpusu k pomalému pečení a navíc se nemusíte bát, že bude koláč navrchu spálený a uvnitř syrový.

Proč pečicí papír? 

Ačkoliv se tato otázka zdá být naprosto zbytečná, někdy se i zkušeným kuchařkám stane, že zapomenou svou dortovou formu vymazat, vysypat nebo vyložit pečicím papírem. Následky jsou poté katastrofální. Nám se nejlépe osvědčil pečicí papír, na kterém můžete váš korpus navíc pohodlně vyndat z formy a nakrájet.



Komentáře

  1. necháváte vychladnout v teplé troubě? nebo vyndáte z trouby a necháváte vychladnout? když jsem vytáhla přímo, tak mi vnitřek spadnul

    Děkuji!

    1. Dobrý den,
      necháváme dort vychladnout po vytažení z trouby. Je možné, že byl problém v kypřicím prášku – je potřeba si dávat pozor, aby těsto nebylo přemíchané (ingredience propracovávat opatrně, aby se nesnížila funkčnost prášku).

      Hezký den a hodně štěstí

  2. Dobrý den,zkoušeli jste někdy i s alternativním mlékem?ovesne,ryzove atd?myslite,ze to má šanci na úspěch?😀syn má alergii na vejce a mléko.pokud by sel tento korpus z alternativního mleka,byl by ideálním základem na dort.

    1. Dobrý den,
      tento korpus dělám běžně i ze sojového nebo ovesného mléka a funguje úplně stejně.

      Hezký den 🙂

  3. Dobrý den, mohla bych místo normálního mléka použit jinou alternativu, třeba mandlove, kvůli alergii na mléko? Děkuji moc.

    1. Dobrý den,
      je to určitě možné. Dělám běžně i ze sojového a ovesného mléka a s mandlovým to jistě půjde také.

      Hezký den 🙂

    1. Dobrý den,
      vyzkoušeno sice nemám, ale když zvolíte nižší vrstvu těsta na plechu, mohlo by to fungovat. Dejte vědět, jak to dopadlo.
      Hezký den 🙂

  4. Dobry den,mate ten korpus opravdu moc krasny.Delala jsem dnes podle vas a mela jsem velkou radost,ze v troube roste,ale misto 20m jsem musela pect 50m aby byl dostatecne propeceny a nevim proc,ale mam ho takovy tezky a jakoby mokry.vy ho mate krasne nadychany.kde delam chybu?

    1. Dobrý den,
      skutečně nevím, kde se mohla stát chyba. Čím déle se korpus peče, tím těžší potom je, takže pokud máte třeba slabší troubu a musíte péct déle, nadýchanost vyprchá a těsto je hutnější.

      Snad bude příští pokus úspěšnější,

      přeji hezký den

  5. Upečeno, recept je výborný👍, korpus chutnal. Je opravdu důležité, vše zamíchat zlehka a krátce, nejlépe stěrkou jen převracet…Děkuji za skvělý recept🙂

    1. Dobrý den,

      jsme velice rádi, že se korpus vydařil, jak měl. Rozhodně dejte vědět, kdybyste vyzkoušela nějaký další z našich vypečených receptů. 🙂

  6. Všeobecně nemám rád jakýkoliv recept uvádějící jako měřidlo hrnky, natož pro dort. Jelikož bezvaječné dortové kolo by se mi občas hodilo, přepočítal jsem uvedený recept na gramy a vyzkoušel z poloviční dávky. Korpus pěkně naskočil, byl rovný a díky sodě měl krásnou sytě zlatou barvu. Poloviční dávku jsem pekl v malé dortové formě 18 minut na 180 st. horkovzduch a pak ještě nechal 5 min v otevřené troubě. Vyrobil jsem ovocný dort se želatinou. Korpus byl dostatečně vláčný, ale nám nechutnal. Je přeslazený a to množství vanilkového aroma (dal jsem Oetkra) je velmi rušivé. Pokud ještě budu péci, uberu určitě cukr a dám citronovou kůru místo umělé tresti.

    1. Dobrý den,
      jsme rádi, že se Vám piškot povedl. Máte pravdu, že pro někoho může být dort sladší. Můžete samozřejmě ubrat množství cukru dle vlastní chuti. Doporučujeme používat kvalitní vanilkový extrakt (levné supermarketové varianty mají v takovém množství nepříjemnou pachuť).

      Děkujeme Vám za odezvu 🙂

  7. Dobrý den, myslíte že můžu místo octu použít citrón? Děkuji za odpověď Marcela

    1. Dobrý den,
      citrón má v tomto případě velmi podobné vlastnosti jako ocet, takže to můžete vyzkoušet.

      Předem přejeme dobrou chuť!

  8. Dobrý deň chcela by som sa opýtať, či by sa dala z tohto cesta urobiť aj bábovka ďakujem za odpoveď

    1. Dobrý den,
      bábovku jsme z tohoto těsta nikdy nepřipravovali, ale mohlo by to fungovat. Osobně bych prodloužila dobu pečení a pořádně vymazala formu. Samozřejmě je také potřeba počkat po vytažení z trouby, až těsto úplně vychladne, aby se nepotrhalo, když budeme bábovku vyklápět. Snad se zadaří!

      Děkujeme a přejeme dobrou chuť!:-)

  9. Dobrý den, prosím o radu.. dcera je alergicka na spoustu potravin, mj i vejce a mléko. Už jsem zkoušela asi 5 pokusu tohoto dortu z ovesneho mleka (ehm, nejsem totiž zbehla v pečení, takže proste zkouším, ať na narozeniny mám něco dobrého).. podařilo se mi dostat na krásný korpus, který je konečně dopeceny všude a dá se i rozriznout 😅 místo vanilkoveho extraktu dávám domácí vanilkovy cukr (cukr načuchnuty vanilkovym luskem), ocet dávám jablecny, prášek do pečiva vynechavam, ale jedle sody jsem dala teď jen ty 2 lžičky a vybehlo to hezky, mléko ovesne, olej teď slunecnicovy, dříve olivovy… no ale s čím mám problém pokaždé je nahořklá chuť taková padající na jazyk.. nejdřív jsem myslela ze to je olejem, pak větším množstvím jedlé sody… no ale i v tomhle pokusu to tak dopadlo, ze to je hořké 😅 neporadíte, čím by to mohlo být? Děkuji

    1. Dobrý den,
      tento recept jsme s bezlepkovou moukou nezkoušeli, ale mohlo by to fungovat. Jen budete možná muset přidat více kypřicího prášku či sody, protože bezlepková mouka je trochu hutnější než klasická pšeničná.

      Přejeme dobrou chuť!

  10. Pokud chcete mít korpus na dort nadýchaný a propečený, rozdělte těsto na poloviny a nalejte do dvou forem a upečte dva nižší korpusy, upečou se rychleji a nejsou tak těžké.

    1. Dobrý den,
      do těsta skutečně přijdou 4 polévkové lžíce. Může se to zdát moc, ale kyselá chuť se pečením zcela vytratí.
      Hezký den!

  11. Dobry den,
    korpus som vcera piekla synovi k 2. narodeninam a vysiel krasne! skombinovany s ricotovym krem je mnam 🙂 vsetkym hostom chutilo.takze recept ukladam a upeciem aj nabuduce.
    V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme