jídla z potravin "na výhoz"

Boj s plýtváním – 3 super recepty z potravin „na výhoz“

Vyhazujete každý týden přezrálé banány, protože jsou zhnědlé? Uvaříte na oběd hrnec rýže a polovina skončí v koši? Pokud vaši domácnost trápí na oko neškodné „vyklízení lednice“, ukážeme vám, jak se vyhnout plýtvání a zužitkovat potraviny do posledního drobku. Nechte se inspirovat našimi recepty, díky kterým bude u vás doma zbytečné vyhazování minulostí.

Přezrálé banány

Ačkoliv běžně zhnědlé banány považujeme za shnilé, nenechte se zmást. Ve většině případů jsou pouze přezrálé a na jejich kvalitě to neubírá. Právě naopak jsou mnohem sladší, měkčí, a proto se perfektně hodí například do smoothies nebo banánového chleba. Právě recept na dokonalý banánový chlebíček jsme si pro vás dnes připravili!

Hedvábný banánový chlebíček s ořechy

Ingredience: 

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 3 velké přezrálé banány
  • 1 lžíce octa
  • 1/4 hrnku mléka
  • vlašské ořechy (jemně pokrájené)

Postup přípravy: 

Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme je se zbytkem tekutých surovin. Smícháme i veškeré sypké suroviny a obě směsi spolu propracujeme vařečkou. Těsto vylijeme do chlebové formy a posypeme ho pokrájenými vlašskými ořechy. Chlebíček pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 50 minut.

Na našich stránkách najdete i další tipy, jak zužitkovat přezrálé banány. 

banánový chlebíček

Zbytek uvařené rýže v lednici

Také se vám stává, že uvaříte příliš velké množství rýže a potom nevíte, co s ní? Nezoufejte, na to známe jednoduché řešení! Smažená rýže je skutečně zázrak asijské kuchyně. Připravená je za pár minut a ještě spotřebujete starou rýži, která by jinak letěla do koše.

Smažená rýže s krevetami

Ingredience: 

  • 200 g očištěných krevet
  • 200 – 250 g uvařené rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1/2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • omáčka – 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, sezamový olej

Postup přípravy: 

Na rozpálené WOK pánvi si na oleji osmažíme krevety, které jen lehce osolíme a opepříme. Když jsou hezky růžové, přidáme nadrobno nakrájený česnek.

Do stejné pánve nalijeme rozkvedlaná vajíčka, necháme je chvíli smažit a základ odstavíme z plamene a z pánve přendáme vedle na talíř.

V našem ještě rozpáleném WOKu na oleji smažíme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a hrášek, dokud není zelenina měkká. Poté přidáme rýži a vše spolu promícháme.

Nakonec vlijeme do smažené rýže omáčku (sojovka, ústřicovka a kapka sezamového oleje) a ještě chvíli opékáme. Jako poslední vmícháme do směsi připravené krevety s míchanými vejci. Hotovou rýži posypeme drobně pokrájenou jarní cibulkou.

smažená rýže

Starý chleba ve spíži

Jak všichni víme, ani chleba není nesmrtelný a nemůžeme ho rozpékat v topinkovači donekonečna. Do několika dnů pekelně ztvrdne a „zasmrádne“. Existuje ale způsob, jak ze starého pečiva vykouzlit luxusní snídani nebo dezert, kterým se nemusíte stydět pohostit vaši rodinu či přátele. Následující recept prosím nezkoušejte s kmínovým chlebem. Používejte spíše chléb toustový, bagety nebo chleby bez obsahu kmínu či jiných aromatických dochucovadel.

Francouzský toust se skořicí

Ingredience: 

  • 1 menší bochník chleba (může být i velká bageta či toustový chléb)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 50 – 70 g másla na smažení

Postup přípravy: 

V hluboké míse smícháme mléko, vejce, cukr, skořici a špetku soli. Do této směsi namáčíme nakrájený chléb a hned ho necháváme smažit na pánvi s rozpáleným máslem.

Opečený francouzský toast můžeme posypat moučkovým cukrem, nebo zalít javorovým sirupem a podávat s nakrájeným ovocem.

french toast



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme