proč jíst vejce

Proč jíst vejce a 5 tipů, jak je dokonale uvařit

Vejce dlouho bojovala o svůj status zdravé potraviny a donedávna se věřilo, že jejich konzumace škodí našemu zdraví. Dnes už jsme však moudří a víme, že vejce by měla být nedílnou součástí našeho jídelníčku, díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků navíc oprávněně řazena i k superpotravinám.

Kolik vajec sneseme?

Bylo to zejména kvůli vysokému obsahu cholesterolu (cca 210 mg v jednom žloutku), proč byla vejce velmi dlouho považována za nezdravou a rizikovou potravinu. Bylo však prokázáno, že cholesterol z jídla nemá významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi, který je příčinou zdravotních obtíží. Navíc ve vejcích nalezneme tzv. hodný cholesterol, takže se konzumace vajec bát nemusíme. Naopak 1-2 vejce denně nám mohou jedině prospět.

Je to také díky tomu, že vejce obsahují spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek, které podporují naše zdraví. Co dobrého tedy ve vejcích najdeme?

  • Bílkoviny, které jsou velmi důležité pro tvorbu svalstva. Jedno středně velké vejce obsahuje přibližně tolik bílkovin jako 30 g vařeného masa.
  • Vitamín D, který napomáhá vstřebáváni vápníku a tím i stavbu kostí. Dvě středně velká vejce pokryjí asi třetinu doporučené denní dávky vitamínu D.
  • Další vitamíny – A, B5, B12, B2, B6, E a K. Kromě vitamínu C, vlastně vejce obsahují všechny důležité vitamíny.
  • Minerální látky – vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.
  • Antioxidanty lutein a zeaxantin napomáhají obnově oční sítnice a působí jako prevence očních degenerací (například šedého zákalu).
  • Lecithin podporuje paměť a koncentraci.
  • Cholin, který je důležitý pro správnou funkci nervových vláken.
  • A v neposlední řadě: omega 3 mastné kyseliny, beta-karoten, aminokyselinytryptophan a tyrosin.

vejce naměkko

5 tipů, jak je uvařit, abyste si nezavařili

Nejvíce živin si (samozřejmě vedle syrových vajec) zachovávají vejce vařená. Jaké triky použít, aby vejce – ať už naměkko nebo natvrdo – byla uvařená naprosto dokonale? Vyzkoušeli jsme pro vás pár nejdůležitějších, díky kterým určitě v kuchyni zazáříte.

1. Vejce by měla před vařením mít pokojovou teplotu a neměla by se vařit studená z lednice. Pokud vejce nestihnete včas vyndat, můžete si pomoci jednoduchým trikem – ponořit je do misky s teplou vodou, rychleji se tak zahřejí.

2. Vaření vajec při pokojové teplotě by mělo pomoci, aby vám vejce nepraskla. Můžete však také zkusit pár babských rad: nalít do vody asi lžíci octa, nebo nasypat lžičku soli, případně špendlíkem opatrně propíchnout skořápku na širším konci.

3. Vejce vkládejte do vroucí vody. Už při teplotě nad 60 °C se totiž začíná srážet vaječná bílkovina, takže při vaření ve studené vodě budete těžko sledovat, jak dlouho se vejce skutečně vaří a nemusí být uvařená dokonale. Pokud je však dáte až do vroucí vody, můžete přesně stopnout dobu vaření.

4. Středně velká vejce se takto uvaří naměkko za 4 minuty, na hniličku za 6 minut a natvrdo za 10 minut. Vejce natvrdo není dobré nechávat vařit déle, žloutek by pak byl zbytečně převařený a vysušený (poznáte podle zelené barvy žloutku). U menších či větších vajec je samozřejmě třeba čas vaření přizpůsobit velikosti. Sami si také vyzkoušejte přesnou dobu vaření na svém sporáku – může se trochu lišit dle výkonu nebo typu vařiče.

Náš tip! Pokud vás nebaví hlídat čas vaření, můžete vyzkoušet také vařič vajec, který to udělá za vás.

5. Po uvaření dejte vejce ihned do studené vody. Zastaví se tak var a například vejce naměkko si zachovají tu správnou konzistenci, vejce natvrdo se nepřevaří. Bohatě postačí cca 1 minuta, aby vejce úplně nevychladla.

vařená vejce

Na jaký způsob si nejraději dáváte vajíčka vy? Již brzy vám přineseme také pár originálních vaječných receptů pro oživení vašeho jídelníčku.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *