Nový školní rok se neúprosně blíží a s ním přichází i období věčného přemýšlení, jak o přestávkách zahnat hlad a neutratit všechny peníze ve školním bufetu. Už vás nebaví otlučená jablka z tašky a rozpadající se chleba se šunkou? V tom případě jsou tyto rychlé a jednoduché recepty přesně pro vás!
Dnes jsme si pro vás připravili 4 zdravé svačiny do školy a do práce, které vás udrží syté na celé odpoledne, a navíc po nich nepřiberete. Můžete se rozloučit se zbytečným utrácením peněz za sušenky a párky v rohlíku, protože ingredience na tyto svačiny jsou dostupné v každém supermarketu a ušetříte na nich spoustu peněz.
Náš tip: Správná, zdravá svačina potřebuje i správně uskladnit, vyzkoušejte naši nabídku svačinových boxů a přepravek.
Mrkvové muffiny s ořechy a rozinkami
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 2 středně velké mrkve
- 120 g bílého jogurtu
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžíce oleje (nejlépe kokosového)
- 2 lžíce chia semínek
- 150 ml vody
- kůra z ½ citronu
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 50 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- špetka soli
- rozinky
Postup přípravy:
Smícháme všechny sypké ingredience v menší míse. Do větší mísy nalijeme ingredience mokré a pořádně promícháme. Nakonec obě směsi společně propracujeme a přidáme ořechy a rozinky. Vzniklé těsto nalijeme do muffinových formiček a pečeme cca 25 – 35 min na 190 °C.
Cuketová frittata s rajčaty
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 cuketa
- 180 g tofu
- 50 g strouhaného sýra
- 50 g hladké mouky
- 100 g rajčat
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Postup přípravy:
Cuketu si nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Smícháme ji s vejci, rozdrobeným tofu, solí, pepřem a strouhaným sýrem. Nakonec těsto zahustíme moukou. Směs vyklopíme do pečicím papírem vyloženého pekáče a poklademe na plátky nakrájenými rajčaty. Pečeme 45 – 50 minut na 190 °C.
Lehký zeleninový wrap
Ingredience:
- 1 tortilla
- 1 lžíce hummusu
- 1 rajče
- strouhaný sýr
- menší hrst salátu
Postup přípravy:
Tortillu natřeme hummusem a poklademe na ni zbylé ingredience. Wrap smotáme dle fantazie a můžeme na pár minut nechat zapéct v toustovači.
Veganské brownies s tajnou přísadou
Ingredience:
- 1 plechovka červených fazolí
- ½ lžičky soli
- ¾ hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ hrnku holandského kakaa
- ¾ hrnku vody
- ¾ hrnku javorového sirupu
- 1 lžíce vanilkového aroma
- ¾ hrnku nasekané čokolády
Postup přípravy:
Zcezené propláchnuté fazole rozmixujeme s vodou, javorovým sirupem a vanilkovým aromatem. Do vzniklé směsi přimícháme všechny sypké ingredience a nakonec přidáme nakrájenou čokoládu. Pečeme na menším plechu vyloženém pečicím papírem 30 minut na 180 °C. Těsto průběžně kontrolujeme špejlí, jestli se nelepí.