Napadlo vás někdy, kolik zeleniny a ovoce do sebe denně dostanete? Možná by vás překvapilo, jak malé toto množství je. Většina českých domácností otevřeně přiznává, že u nich zelenina není ani v nejmenším oblíbenou potravinou. Život s vybíravými strávníky je naprosto běžnou součástí života a často je těžké se s takovým problémem vypořádat.
Zařadit více ovoce a zeleniny do jídelníčku vás i vašich nejbližších ale nemusí být tak těžké, jak se na první pohled zdá. Způsobů, jak ukrýt tajnou přísadu do oblíbené buchty či smoothie, je mnoho. My jsme si pro vás připravili 4 spolehlivé tipy, které vždy zaberou.
Senzační cuketový chlebíček
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 lžička octa
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 překypující hrnky nastrouhané cukety (vodu vymačkat!)
Postup přípravy:
Do mléka přidáme lžičku octa a necháme odstát. Mezitím si v míse smícháme veškeré sypké ingredience.
Cukr vyšleháme s olejem a nakonec do hladké směsi přimícháme cuketu, lněné semínko a vanilkový extrakt. Poté přilijeme mléko s octem, které hezky zhrudkovatělo.
Sypkou a mokrou část promícháme společně metlou a nalijeme těsto do chlebové formy vymazané máslem a vysypané moukou.
Pečeme 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
Smoothie – pomocník při dietě
Neexistuje lepší způsob, jak do svého těla dostat nenásilnou cestou mnoho tělu prospěšných vitaminů a minerálů prostřednictvím zeleniny. Špenát, mrkev, cuketa, řepa či kadeřávek,… všechny tyto ingredience, které byste běžně odsunuli na kraj talíře, ve vašem smoothie nemáte šanci poznat. Je to také skvělý způsob, jak ošálit vaše nejmenší a posilnit je dávkou zdravé zeleninky.
Recepty na zdravé smoothies najdete v našem článku ZDE.
A pokud se chcete dozvědět o kouzlu zeleniny a ovoce něco víc, navštivte i náš článek o zdravých přísadách nejen do vašeho smoothie
Úžasná řepová bábovka
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku holandského kakaa
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička soli
- 2 hrnky pyré z vařených řep (cca 6 vařených řep)
- 1 hrnek vlažné vody
- 3/4 hrnku rostlinného jogurtu (nebo jablečného pyré)
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
Postup přípravy:
Uvařenou oloupanou řepu rozmixujeme společně s hrnkem vody ve výkonném mixéru na hladké pyré. To poté smícháme se zbytkem tekutých ingrediencí.
Do vedlejší misky si připravíme všechny sypké suroviny a pořádně je promícháme. Obě směsi následně zlehka smícháme v tužší těsto. To přelijeme do bábovkové formy a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 1 hodinu.
Brownies z černých fazolí
Ingredience:
- 1 plechovka červených fazolí
- ½ lžičky soli
- ¾ hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ hrnku holandského kakaa
- ¾ hrnku vody
- ¾ hrnku javorového sirupu
- 1 lžíce vanilkového aroma
- ¾ hrnku nasekané čokolády
Postup přípravy:
Zcezené propláchnuté fazole rozmixujeme s vodou, javorovým sirupem a vanilkovým aromatem. Do vzniklé směsi přimícháme všechny sypké ingredience a nakonec přidáme nakrájenou čokoládu. Pečeme na menším plechu vyloženém pečicím papírem 30 minut na 180 °C. Těsto průběžně kontrolujeme špejlí, jestli se nelepí.
Tento recept pochází z našeho článku o zdravých svačinách do školy či do práce. I tam se můžete přiučit, jak zakomponovat zdravé ingredience do vašeho jídelníčku.