tipy ekologická domácnost

5 vychytávek pro ekologickou domácnost

Dnes již skoro každá domácnost nějaký způsobem přispívá k ekologičtějšímu světu. Ať už je to tříděním plastů, nakupováním s látkovými taškami místo igelitek nebo třeba používáním šetrnějších úklidových prostředků. My se dnes podíváme na pár praktických pomocníků, kteří vám pomohou například s tříděním odpadu nebo menším plýtváním potravin a vlastním pěstováním.

Třídění odpadu je základ

Základem každé ekologické domácnosti je třídění odpadu, takže začneme něčím, co asi každý už zná – koši na tříděný odpad. Samozřejmě i třídění do obyčejných igelitek má smysl, ale speciální odpadkové koše vám pomohou krásně uspořádat domácnost. Díky velké nabídce typů a velikostí snadno zvolíte takové, které se vám vejdou do nevyužitého prostoru vedle linky, do spižírny nebo třeba do skříňky pod dřez. Díky barevnému rozlišení hned víte, kam který odpad patří a snadno naučíte třídění i děti.

třídění odpadu

Olej do výlevky nepatří

Třídění je ale důležité nejen u klasického odpadu. Jak jistě víte, olej bychom neměli vylévat jen tak do výlevky dřezu. A nejjednodušším způsobem jeho třídění je skladování v uzavíratelné PET lahvi, kterou po naplnění donesete do speciální popelnice na olej nebo dáte do klasického komunálního odpadu. Není na tom nic složitého a člověka by ani nenapadlo, že se taková činnost dá ještě ulehčit.

Nálevka na olej je jedním z těch produktů, u kterého si řeknete „Co lidi dneska nevymyslí…“. Ovšem po vyzkoušení už ho nedáte z ruky (vlastní zkušenost). A v čem je lepší než klasický trychtýř? Speciální nálevka se šroubuje na hrdlo PET lahve, takže krásně drží na místě a máte ji vždy při ruce, když potřebujete slít olej do lahve. Stačí jen sundat víko, nalít a zase zavřít. V horní části víčka je navíc praktický prostor na připevnění víčka od PET lahve, takže ho neztratíte.  Po naplnění lahve nálevku jednoduše sundáte, umyjete v myčce a použijete na další lahev.

nálevka na olej Tescoma

Kompost klidně i v bytě

Kompostování dnes už není jej výsadou těch, kteří mají k dispozici zahradu. Kompost v bytě? Proč ne! Kompostovat můžete pohodlně třeba i v paneláku, stačí vám k tomu jen správné vybavení. V základní podobě můžete sbírat kuchyňské zbytky do speciální nádoby s filtrem a pak se rozhodnout co s nimi dál – odnést do popelnice na bioodpad nebo zkompostovat…? Největším hitem v kompostování jsou v současné době vermikompostéry, ve kterých kompostujete s pomocí žížal. Na oblibě také získávají tzv. Bokashi kompostéry, které ke kompostování využívají bakterie.

Náš tip! Pokud vás zajímá podrobněji kompostování ve vermikompostéru nebo Bokashi, koukněte na články na našem blogu.

Co ale s kompostem, když nemáte zahradu? Kvalitní kompost najde využití vždy. Ať už máte třeba na balkoně truhlíky s květinami, které si zaslouží nějakou tu extra výživu, nebo někoho v rodině, kdo kompost ocení na zahrádce. Třeba se s vámi za odměnu podělí o kousek své úrody. Stejně tak ho ocení v projektech komunitních zahrad, pokud máte nějakou poblíž. A jestli skutečně nemáte pro kompost využití, jednoduše ho vynesete do hnědých popelnic na bioodpad. Poslouží pak třeba na hnojení městské zeleně ve vašem parku.

domácí kompost

Pěstujte s ReGrow a Microgreens

Co udělat se zbytky kromě kompostování? Vypěstujte si z nich vlastní potraviny! I když dnes máme za každým rohem supermarket, domácímu se zkrátka nic nevyrovná. Pěstovat můžete klidně i bez zahrádky, na balkoně nebo za oknem. ReGrow a Microgreens jsou poměrně nové koncepty pěstování konkrétních druhů potravin, se kterými si poradíte, i když zrovna nemáte zahradnický talent. S novou řadou pomůcek ReGrow a Microgreens nedávno přišla na trh česká značka Plastia.

Hlavní myšlenka ReGrow je využít zbytky a odřezky místo jejich vyhození – využívá přirozenou vlastnost regenerace rostlin. Samozřejmě to není proveditelné úplně u všech rostlin, ovšem skvěle se pro pěstování formou ReGrow hodí kořenová zelenina: celer, petržel, mrkev, pórek, nebo třeba jarní cibulka. Můžete využít i speciální misku na cibuli nebo avokádo.

Microgreens jsou vlastně takové minizahrádky doma, třeba na parapetu. Skvěle se hodí k pěstování jetele, rukoly, hořčice nebo třeba ředkviček. Stačí vám k tomu mistička, semínka a gel nebo perlan. Pokud vás pěstování microgreens zajímá podrobněji doporučujeme kouknout na krásně zpracované video přímo od Plastia.

microgreens Plastia

Skladujte efektivně

Jedním z důležitých faktorů je pro ekologickou domácnost i menší plýtvání potravinami. To samozřejmě začíná už správnou rozvahou při nakupování. Nakupujte vždy jen to, co víte že zvládnete spotřebovat. Dalším krokem je pak správné uskladnění potravin. S tím vám pomohou například správné a dobře těsnící dózy, které ochrání suché potraviny v kuchyni před škůdci a v lednici uchovají jídlo déle čerstvé. Skvělým pomocníkem jsou i silikonová víčka – perfektní doplněk pro delší trvanlivost například otevřených konzerv v lednici. A žádná moderní domácnost se neobejde bez vakuovačky, která prodlouží trvanlivost potravin 3–5x.

Náš tip! Skvělé tipy pro efektivní uskladnění potravin najdete v článku na našem blogu.



Komentáře

  1. Mohu třídit, jak ďas, ale popelnice v našem historickém domě jsou pouze na směsný odpad a plasty, protože jsou dostupné pouze na dvoře po cca 15 schodech.

    1. Dobrý den, to je škoda… Ale například olej můžete v řádně zadělané lahvi dát i do směsného odpadu, pokud nemáte poblíž speciální popelnici… 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *