Již od dětství si někteří z nás s sebou nesou naprostý odpor k růžičkové kapustě. Při zmínce o této zelenině se nám většinou vybaví, jak jsme kapustičky pokaždé lovili rozbředlé v polévce ze školní jídelny, nebo nám je doma vnucovali rodiče. Někteří mají z těchto zážitků takové trauma, že je systematicky odmítají vzít do pusy.
Pravdou ale je, že se tímto ochuzují o fantastický požitek, který mohou kapustičky pomocí správné úpravy a vhodných chuťových kombinací vykouzlit. Dejte jim ještě jednu šanci a možná vás těmito recepty přesvědčíme, že růžičková kapusta může vévodit vaší prostřené tabuli.
Salát s pečenými kapustičkami a medovo-hořčičným dresingem
Ingredience:
(na 4 porce)
- 350 g růžičkové kapusty
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl, pepř
- 2 – 3 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 a 1/2 hrnku neuvařené quinoy (nebo bulguru)
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- na dresing: lžíce medu, lžíce dijonské hořčice, trochu vody
- sýr s modrou plísní
- sušené brusinky
- opražené pekanové ořechy
- míchaný salát (čekanka, hlávkový salát, …)
Postup přípravy:
Očištěné kapustičky si nakrájíme na poloviny, potřeme je olejem a zasypeme sušeným česnekem, solí a pepřem. Takto naložené je dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min.
Mezitím si na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek, dokud nejsou pěkně zlatavé. Poté přidáme do základu sušený tymián, lehce zarestujeme a přimícháme quinou, kterou následně zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit cca 20 – 30 min do změknutí.
Připravíme si dresing smícháním hořčice, medu a trochy vody.
Všechny připravené ingredience následně můžeme smíchat – směs s quinou, upečené kapustičky, salát, ořechy, plísňový sýr a brusinky. Navrch salátu nakonec přidáme hotový dresing. Dobrou chuť!
Restované kapustičky pro masožrouty
Ingredience:
(na 2 porce)
- 350 g růžičkové kapusty
- 150 g slaniny
- 2 stroužky česneku
- bylinky (tymián, rozmarýn)
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup přípravy:
Očištěné kapustičky dáme do vroucí vody vařit na cca 3 min. Poté je scedíme a hned zchladíme v ledové vodě. Následně je necháme úplně okapat a nakrájíme je na poloviny.
Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájené kapustičky, nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek a bylinky, dokud nám vše krásně nezezlátne.
Nakonec směs dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat jako přílohu nebo lehký hlavní chod.
Dokonalé pečené kapustičky s parmezánem
Ingredience:
(4 porce)
- 400 – 500 g růžičkové kapusty
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1/4 hrnku strouhanky
Postup přípravy:
Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, dokud není zkaramelizovaná.
Očistěné a na poloviny pokrájené kapustičky smícháme se všemi ostatními ingrediencemi včetně smažené cibulky a tuto směs dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min. V polovině pečení kapustičky zkontrolujeme a promícháme, aby se nám nic nepřipálilo.
Servírujeme jako luxusní přílohu nebo jako teplý salát.
Díky za tyto recepty, vypadají skvěle, zvláště ten první, kde uplatním i quinou, se kterou si také nevím moc co počít. A kombinace nivy, brusinek, ořechů a zelených listů- mňam. už se těším.