Ačkoliv nám tato nelehká doba nedovoluje oslavit Velikonoce v tradiční podobě, stále existují způsoby, jak doma navodit příjemnou velikonoční atmosféru. Nedílnou součástí těchto svátků je právě pečení svátečního mazance. Mnozí z nás se často zdráhají se do domácí výroby pustit, ale tento recept vám ukáže, že se kynutého těsta nemusíte ani v nejmenším bát. Pokud navíc shromažďujete vajíčka na dekorování, určitě vás potěší, že na tento mazanec nebudete žádné potřebovat.
Náš lahodný máslový mazanec s rozinkami si připravíte raz dva a ještě jím provoníte celý byt.
Velikonoční mazanec s rozinkami
Ingredience:
(na 2 menší mazance)
- kvásek (1 balíček sušeného droždí, 3 lžíce polohrubé mouky, lžíce cukru, 25 ml mléka)
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krystal
- 100 g másla
- 120 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 1 a 1/2 hrsti rozinek (namočených v rumu)
- plátky mandlí
Postup přípravy:
Připravíme si kvásek, který necháme na teplém místě 15 minut pracovat. Mezitím si ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience a citronovou kůru.
Hotový kvásek přidáme do sypké směsi společně s povoleným máslem, mlékem a namočenými rozinkami. Těsto propracováváme na válu asi 10 minut. Poté vytvoříme bochánek a necháme ho alespoň 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vytvoříme dva menší mazance. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem nebo máslem, posypeme mandlemi a dáme do trouby péct nejdříve 5 min na 220 °C a poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 min.
Ačkoliv nám už naši rodiče často připomínali, že nemáme jíst pečivo, když je ještě teplé, obávám se, že v tomto případě nikdo z nás neodolá. Výsledné bochánky jsou uvnitř hedvábné a vláčné a na povrchu krásně křupavé. Doufáme, že tento recept vyzkoušíte. Dejte nám vědět v komentářích, jaký úspěch sklidily domácí mazance u vás doma.