jablka

Jablka – víte, která patří do koláče a která na křížaly?

Jak už ví každý milovník pečení, tajemstvím dokonalého štrúdlu je správný výběr jablek. Víte, jaký druh jablek pozvedne váš dezert na úroveň gastronomického nebe? Přemýšleli jste už někdy, po jakých jablkách sáhnout, když se chystáte dělat lahodný mošt. V tom případě vám pomůžou naše rady doplněné o recepty na geniální zákusky a jiné pochutiny.

Dokonalý štrúdl

Oblíbený rakouský dezert, který je vítanou sladkou tečkou po celý rok, je na výběru správných jablek závislý. Pro dokonalou sladkokyselou chuť je nejvhodnější použít odrůdu Jonagold, kterou poznáte podle červené až žlutozelené barvy. V kombinaci s voňavou skořicí bude váš štrúdl naprosto famózní a uchvátí i ty, kteří nemají rádi ovocné náplně.

(Ne) tradiční jablečný štrúdl

Ingredience: 
(na 1 štrúdl)

  • 1 balení listového těsta
  • 4 jablka
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 balení vanilkového cukru
  • 1/2 balení vanilkového pudinku

Postup přípravy: 

Těsto si rozválíme a uprostřed ho v jedné linii naplníme nastrouhanými jablky, které zasypeme skořicí, vanilkovým cukrem a pudinkem. Štrúdl smotáme do požadovaného tvaru a povrch lehce nařežeme, aby měl po upečení krásnou mřížku. Můžeme potřít vejcem, které mu dodá zlatavou barvu. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

štrúdl

Jablka do koláče? Není problém!

Kdo miluje sladké dezerty, rozhodně ocení naše osvědčené triky, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, že je váš koláč příliš kyselý. Nejlepší jablka, kterými skvěle doplníte každou ovocnou buchtu, jsou známá pod jménem Golden Delicious. Patří mezi nejsladší odrůdy jablek, proto jsou nejlepší jako náplň koláčů nebo součást lahodného těsta.

Super rychlá podzimní jablobuchta

Ingredience:
(na 1 velký plech)

  • 3 středně velká jablka
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Drobenka: 

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy: 

Jablka si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Veškeré sypké ingredience si smícháme v jedné míse. V jiné nádobě necháme zhrudkovatět mléko pomocí jablečného octa. Poté ho smícháme se zbytkem mokrých surovin. Obě směsi propracujeme v hutné hladké těsto, které nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Na těsto naskládáme plátky jablek tak, že pokryjí celé těsto. Drobenku vytvoříme smícháním vloček se sirupem – výslednou sypkou směs rozprostřeme po celé ploše plechu. Buchtu pečeme cca 45 minut na 160 °C.

jablobuchta

 

Křížaly – mlsání pro dietáře

Vytvořit chuťově dokonalé křížaly může být občas oříšek. Někdy jsou příliš sladké, někdy se jejich kyselostí až zašklebíme. Každý odborník vám v tomto případě vřele doporučí plody řehtáčů či odrůdy Major, které mají méně vody, dobře se tedy suší a mají vyváženou sladkokyselou chuť. Ze zimních odrůd můžeme zmínit například Boikovo. Křížaly této odrůdy nehnědnou a kromě perfektní chuti si zachovávají i krásný vzhled.

Jablka stačí zbavit jádřinců, nakrájet je na kolečka či proužky a sušit na topení přibližně 2 dny. Doba sušení závisí na tloušťce plátků. Doporučujeme nakrájet jablka na měsíčky široké cca  6 – 8 mm.

Náš tip! Pokud vás nebaví zdlouhavé sušení nebo nemáte kde v bytě sušit, vyzkoušejte sušičku ovoce, se kterou budete mít usušeno raz dva!

křížaly

Přesnídávka pro malé i velké strávníky

Nic se nedokáže vyrovnat chuti poctivé domácí přesnídávky. Ať už je vaše oblíbená příchuť jakákoliv, jablečné pyré nikdy nezklame a ve vaší kuchyni se rozhodně neztratí. Dá se použít do nadýchaného vláčného těsta nebo jako skvělý pomocník při dochucování oblíbené ovesné kaše. Při výběru správných jablek se v tomto případě meze nekladou. Pokud máte rádi kyselejší pyré, zvolte odrůdu Jonagold, která se skvěle hodí k vůni skořice. Pro sladší přesnídávku použijte malinová jablíčka – výsledná barva pyré je potom krásně růžová.

Domácí jablečná přesnídávka

Ingredience: 
(na 4 zavařovací sklenice)

  • 3 lžíce cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1/2 litru vody (doléváme dle potřeby)
  • 22 jablek
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku

Postup přípravy: 

Jablka si oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na malé kostky, aby se rychleji rozvařila. Necháme je vařit v horké převařené vodě, dokud nezměknou. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem. Výsledné hladké pyré osladíme a pomalu k němu přimícháme vanilkový pudink. Necháme vše společně probublat, dokud není přesnídávka dostatečně hustá. 

přesnídávka



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vůně kultur – tradiční řecká kuchyně

Jak našlehat mléko do kávy doma – třeba ve french pressu

Super jednoduchý recept na trendy těstoviny s fetou

Smoothie bowl aneb Zmrzlina ke snídani

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Doporučujeme