cukety v zahrádce

Cuketová sezóna – další skvělé recepty

Rok se s rokem sešel a již tradičně nám propukla sezóna cuket. Skleníky a pařníky praskají ve švech a nám docházejí nápady, jak tuto surovinu zpracovat. Už se vám přejedly cuketové placky a na pečenou cuketu se nemůžete ani podívat? Nemusíte zoufat! Opět jsme si pro vás připravili kreativní recepty z cukety, které prostě musíte vyzkoušet!

Pokud by vám tyto tipy přeci jen nestačily, můžete se inspirovat našimi recepty z minulé či předminulé sezóny.

Vynikající cuketová čalamáda

Ingredience: 

  • 3 kg cukety
  • 4 papriky (mohou být bílé i červené)
  • palička česneku
  • 1 kg cukru
  • 1 a 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 lžíce soli
  • 2 hrnky octa 7 bylin
  • 1 hrnek vinného octa

Postup přípravy: 

Cukety si oloupeme, zbavíme je semínek a nakrájíme je na menší kostičky. Poté si nakrájíme papriky na stejně velké kousky. Do této směsi přidáme jemně pokrájený česnek, cukr, kurkumu, sůl a nakonec i ocet.

Takto připravenou směs necháme odležet přes noc, aby zelenina krásně pustila šťávu. Poté ji sterilujeme 20 min v zavařovacích sklenicích ve vodě o teplotě 80 °C.

čalamáda

Italská focaccia s cuketou

Ingredience: 

  • 550 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn a oregano)
  • 400 ml vody
  • 1 cuketa (na kolečka nakrájená)
  • olivový olej
  • bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • mozarella (dle chuti)

Postup přípravy: 

Ve velké míse spolu smícháme mouku, sůl, droždí, cukr a bylinky a vše zalijeme vodou. Dobře prohněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To svrchu pomažeme olejem a necháme přes noc v lednici kynout.

Druhý den těsto vytvarujeme na vymazaném plechu do požadovaného tvaru. Necháme ho ještě asi 3 h kynout a posléze prsty propícháme vršek. Navrch poklademe kolečka cukety, zakápneme olejem, posypeme prolisovaným česnekem a a posypeme solí a trochou bylinek. Můžeme přidat i natrhanou mozarellu.

Pečeme 30 – 35 min na 200 °C. Poté přidáme natrhanou bazalku.

focaccia

Slaný zeleninový koláč

Ingredience: 

  • 1 listové těsto
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • 1 lilek
  • 1 uzené tofu
  • 3 vejce
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka)
  • sůl a pepř
  • strouhaný sýr

Postup přípravy: 

Těsto si rozválíme a přendáme ho do koláčové formy, kde ho hezky vytvarujeme. Na těstem vyložené dno si rozdrobíme uzené tofu. Zeleninu si nakrájíme na tenké plátky a poklademe ji navrch.

Rozmícháme si vejce se lžičkou škrobu a směs dobře osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Zeleninu touto vaječnou směsí zalijeme, dokud nebude úplně ponořená. Navrch ještě nasypeme strouhaný sýr. Koláč dáme péct na 25 – 30 min při teplotě asi 180 °C.

zeleninový koláč



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Bokashi kompost – revoluce v domácím kompostování

Léčivá síla bylin: jak se bránit před nemocemi

Tajemství vatikánského chleba štěstí

Tip na nedělní oběd: krůtí „čína“ s rýží

Kombucha – zázrak plný probiotik

Doporučujeme