recepty z cukety

Cuketové hody jsou opět tady – 3 recepty, které musíte zkusit

Opět je tady dlouho očekávané období, kdy se lidé začínají zdravit slovy: „Ahoj! Nechceš cuketu?“ Ať už sezónu cuket milujete nebo nenávidíte, všichni se potýkáme se stejným problémem – kam s ní? Za chvíli vystřílíme všechny nápady, cuketa už padla do buchty, těstovin i smoothie a my máme ještě minimálně dva kousky ve spižírně. Nezoufejte, náš tým zkušených cuketomilů pro vás připravil 3 exkluzivní recepty, které musíme vyzkoušet! Nejprve se ale společně podívejme na to, proč je cuketa tak skvělou ingrediencí.

Univerzální surovina

Cuketa je známá svou variabilitou. Zkrátka ji lze použít do sladkých i slaných jídel a v obou provedeních je naprosto vynikající. Buchty a koláče jsou díky ní vláčné a nadýchané a zaručeně ji vaši blízcí neodhalí. Hodí se na gril, do trouby a lze ji smažit na pánvi jako řízek. Můžeme ji připravit plněnou, zapečenou, jen tak na přírodno nebo ve směsi masa a zeleniny. Tepelnou úpravu můžeme také vynechat. Z cukety si raz dva připravíte trendy těstoviny zvané zoodles nebo ji můžete přidat do smoothie.

Tipů na přípravu cuketových receptů máme mnoho již z minulého roku. Pokud se chcete nechat inspirovat, navštivte náš článek plný skvělých receptů, do kterých cuketu hravě spotřebujete

Kam s ní, když už přerůstá přes hlavu?

Vyzkoušeli jste už snad všechno, co radili kamarádi a známí? Na internetu už jste prošli stovky diskuzí o využitích cukety do všeho možného? Vsadíme se, že tyto recepty vás vysvobodí ze zoufalství a pomohou vám vyřešit, jak se cuket zbavit. Pojďme na to!

Cuketová směs na topinky 

Ingredience:

  • 1,5 kg cukety nastrouhané nahrubo
  • 130 ml olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 5 velkých cibulí
  • 700 g rajčatového pyré
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup přípravy:

V pekáči si na olivovém oleji osmažíme na plátky nakrájený česnek a cibuli, poté přidáme strouhanou oloupanou cuketu a ještě chvíli opékáme.

Základ zalijeme rajčatovým pyré, do kterého následně vmícháme protlak a všechna ochucovadla. Vše spolu promícháme a pekáč bez poklice vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, kde směs pečeme cca 1 hodinu. Kontrolujeme, aby se nic nepřipalovalo a občasně mícháme.

Hotovou, ještě vařící směs vlijeme do skleniček a sterilujeme v troubě na plechu s vodou 30 min na 90 °C.

cuketová směs na topinky

Cuketový džem 

Ingredience:

  • 1 kg oloupaných cuket (cca 3 střední)
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 kousek zázvoru (velikost palce)
  • 2 citrony
  • lžíce pektinu

Postup přípravy:

Citrony důkladně omyjeme, poté je zalijeme studenou vodou a necháme je chvíli vařit v kastrůlku. Tím docílíme toho, aby zmizela ze slupky hořkost.

Mezitím si tři oloupané cukety nakrájíme na menší kostičky a vložíme je do hrnce společně s cukrem a nastrouhaným oloupaným zázvorem.

Oba citrony odšťavíme a slupky nakrájíme. Šťávu a kůru z jednoho citronu přidáme k cuketám, zbytek si necháme do hotového džemu.

Směs vaříme do změknutí cukety, poté džem odstavíme z plamene, trochu pomixujeme tyčovým mixérem (nebo necháme v celku) a přidáme zbytek citronové kůry a šťávy (z druhého citronu). Přidáme také pektin a znovu přivedeme k varu. Vaříme jen chvilku a poté můžeme hotovou směs přendat do zavařovacích sklenic, které následně obrátíme dnem vzhůru (díky tomu nemusíme džem zavařovat).

cuketový džem

Cuketové vafle

Ingredience: 

  • 3 hrnky nastrouhané cukety (vodu vymačkat)
  • 2 vejce
  • lžíce oleje
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • sůl, pepř, sušený česnek

Postup přípravy: 

Všechny ingredience smícháme ve vláčné tekuté těsto, ze kterého můžeme upéct vafle či lívance. Nezapomeneme rozehřátý vaflovač pomazat trochou oleje či másla, aby se těsto nepřichytávalo. Pečeme podle výkonosti vašeho vaflovače.

cuketové vafle



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme