Rok se s rokem sešel a již tradičně nám propukla sezóna cuket. Skleníky a pařníky praskají ve švech a nám docházejí nápady, jak tuto surovinu zpracovat. Už se vám přejedly cuketové placky a na pečenou cuketu se nemůžete ani podívat? Nemusíte zoufat! Opět jsme si pro vás připravili kreativní recepty z cukety, které prostě musíte vyzkoušet!
Pokud by vám tyto tipy přeci jen nestačily, můžete se inspirovat našimi recepty z minulé či předminulé sezóny.
Vynikající cuketová čalamáda
Ingredience:
- 3 kg cukety
- 4 papriky (mohou být bílé i červené)
- palička česneku
- 1 kg cukru
- 1 a 1/2 lžičky kurkumy
- 4 lžíce soli
- 2 hrnky octa 7 bylin
- 1 hrnek vinného octa
Postup přípravy:
Cukety si oloupeme, zbavíme je semínek a nakrájíme je na menší kostičky. Poté si nakrájíme papriky na stejně velké kousky. Do této směsi přidáme jemně pokrájený česnek, cukr, kurkumu, sůl a nakonec i ocet.
Takto připravenou směs necháme odležet přes noc, aby zelenina krásně pustila šťávu. Poté ji sterilujeme 20 min v zavařovacích sklenicích ve vodě o teplotě 80 °C.
Italská focaccia s cuketou
Ingredience:
- 550 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn a oregano)
- 400 ml vody
- 1 cuketa (na kolečka nakrájená)
- olivový olej
- bazalka
- 2 stroužky česneku
- mozarella (dle chuti)
Postup přípravy:
Ve velké míse spolu smícháme mouku, sůl, droždí, cukr a bylinky a vše zalijeme vodou. Dobře prohněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To svrchu pomažeme olejem a necháme přes noc v lednici kynout.
Druhý den těsto vytvarujeme na vymazaném plechu do požadovaného tvaru. Necháme ho ještě asi 3 h kynout a posléze prsty propícháme vršek. Navrch poklademe kolečka cukety, zakápneme olejem, posypeme prolisovaným česnekem a a posypeme solí a trochou bylinek. Můžeme přidat i natrhanou mozarellu.
Pečeme 30 – 35 min na 200 °C. Poté přidáme natrhanou bazalku.
Slaný zeleninový koláč
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 1 cuketa
- 2 mrkve
- 1 lilek
- 1 uzené tofu
- 3 vejce
- 1 lžička bramborového škrobu
- bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka)
- sůl a pepř
- strouhaný sýr
Postup přípravy:
Těsto si rozválíme a přendáme ho do koláčové formy, kde ho hezky vytvarujeme. Na těstem vyložené dno si rozdrobíme uzené tofu. Zeleninu si nakrájíme na tenké plátky a poklademe ji navrch.
Rozmícháme si vejce se lžičkou škrobu a směs dobře osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Zeleninu touto vaječnou směsí zalijeme, dokud nebude úplně ponořená. Navrch ještě nasypeme strouhaný sýr. Koláč dáme péct na 25 – 30 min při teplotě asi 180 °C.