gazpacho

3 zdravé recepty na letní polévky

Většina z nás se polévkám v letním období vyhýbá. Vysoké teploty a pobyt u bazénu nás většinou nutí sáhnout po nějakém lehkém jídle, salátku či ovoci. Málokdo si přes léto dopřeje misku husté polévky. Je to veliká škoda, protože i polévka může chutnat skvěle v horkém letním dni. Nechte se inspirovat našimi recepty na svěží a lehké letní polévky, na které budete mít chuť i přes léto!

Super lehké krémové gazpacho

Ingredience: 

  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 1  paprička jalapeño (pokud máte rádi pálivé)
  • 1/2 hrnku čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku čerstvé petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 hrnky rajčatového pyré
  • 1/2 hrnku vody
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Rajčata si spaříme a oloupeme, okurku také zbavíme slupky, papriku si rozkrojíme a vysypeme z ní všechna semínka a nakonec nakrájíme polovinu červené cibule na menší kousky.

Všechnu zeleninu přendáme do mixéru a společně s vodou, rajčatovým pyré, citronovou šťávou, octem, bylinkami, česnekem, olejem, solí a pepřem ji rozmixujeme na hladký krém.

Hotové gazpacho necháme alespoň na půl hodiny chladnout v lednici a poté ho servírujeme s čerstvým žitným chlebem.

gazpacho

Brokolicovo-hráškový krém

Ingredience: 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • svazek jarní cibulky
  • 350 g čerstvého či mraženého hrášku
  • 1 – 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g brokolice
  • 2 hrsti špenátu
  • 10 lístků máty
  • hrášek na ozdobení

Postup přípravy: 

Na olivovém oleji si osmažíme pokrájenou jarní cibulku, dokud se nám hezky nerozvoní. Poté přidáme hrášek, lehce ho orestujeme a základ zalijeme vývarem.

Mezitím si nakrájíme brokolici, kterou následně přidáme do polévky a vše spolu na mírném plamenu vaříme, dokud brokolice nezměkne. V tu chvíli je nejvyšší čas do polévky přidat mátu a dvě hrsti špenátu. Ty už nemusíme vařit tak dlouho a můžeme polévku rozmixovat.

Mixujeme důkladně cca 5 min, aby nebyla polévka hrudkovatá. Tento hlaďoučký krém servírujeme posypaný hráškem a pokrájenou mátou.

brokolicovo-hrášková polévka

Studená kukuřičná polévka

Ingredience:

  • čerstvá kukuřice z 6 – 8 klasů (cca 10 hrnků mražené kukuřice)
  • 3 l vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 velkého pórku
  • 1 lžička soli
  • koření (2 větvičky tymiánu, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, lžička semínek koriandru)
  • 1 hrnek smetany
  • osmažená slanina na ozdobu

Postup přípravy: 

Z kukuřičných klasů si okrájíme kukuřičná zrna a okrájené klasy dáme vařit do 3 l vody na 30 min. Takto nám vznikne kukuřičný vývar.

V hrnci si osmažíme na oleji pokrájený česnek, cibuli, řapíkatý celer a pórek dozlatova. Následně do směsi přimícháme i kukuřičná zrna. Přidáme sůl a balíček s kořením a základ zalijeme kukuřičným vývarem. Vše vaříme do změknutí.

Hotovou polévku rozmixujeme na hladký krém a zjemníme ji smetanou. Takto ji následně necháme chladit v lednici a servírujeme ji studenou s trochou osmažené slaniny.

kukuřičná polévka



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Bokashi kompost – revoluce v domácím kompostování

Léčivá síla bylin: jak se bránit před nemocemi

Tajemství vatikánského chleba štěstí

Tip na nedělní oběd: krůtí „čína“ s rýží

Kombucha – zázrak plný probiotik

Doporučujeme