Většina z nás se polévkám v letním období vyhýbá. Vysoké teploty a pobyt u bazénu nás většinou nutí sáhnout po nějakém lehkém jídle, salátku či ovoci. Málokdo si přes léto dopřeje misku husté polévky. Je to veliká škoda, protože i polévka může chutnat skvěle v horkém letním dni. Nechte se inspirovat našimi recepty na svěží a lehké letní polévky, na které budete mít chuť i přes léto!
Super lehké krémové gazpacho
Ingredience:
- 2 rajčata
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 1/2 červené cibule
- 1 paprička jalapeño (pokud máte rádi pálivé)
- 1/2 hrnku čerstvé bazalky
- 1/2 hrnku čerstvé petrželky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce vinného octa
- 2 hrnky rajčatového pyré
- 1/2 hrnku vody
- šťáva z jednoho citronu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Rajčata si spaříme a oloupeme, okurku také zbavíme slupky, papriku si rozkrojíme a vysypeme z ní všechna semínka a nakonec nakrájíme polovinu červené cibule na menší kousky.
Všechnu zeleninu přendáme do mixéru a společně s vodou, rajčatovým pyré, citronovou šťávou, octem, bylinkami, česnekem, olejem, solí a pepřem ji rozmixujeme na hladký krém.
Hotové gazpacho necháme alespoň na půl hodiny chladnout v lednici a poté ho servírujeme s čerstvým žitným chlebem.
Brokolicovo-hráškový krém
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- svazek jarní cibulky
- 350 g čerstvého či mraženého hrášku
- 1 – 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g brokolice
- 2 hrsti špenátu
- 10 lístků máty
- hrášek na ozdobení
Postup přípravy:
Na olivovém oleji si osmažíme pokrájenou jarní cibulku, dokud se nám hezky nerozvoní. Poté přidáme hrášek, lehce ho orestujeme a základ zalijeme vývarem.
Mezitím si nakrájíme brokolici, kterou následně přidáme do polévky a vše spolu na mírném plamenu vaříme, dokud brokolice nezměkne. V tu chvíli je nejvyšší čas do polévky přidat mátu a dvě hrsti špenátu. Ty už nemusíme vařit tak dlouho a můžeme polévku rozmixovat.
Mixujeme důkladně cca 5 min, aby nebyla polévka hrudkovatá. Tento hlaďoučký krém servírujeme posypaný hráškem a pokrájenou mátou.
Studená kukuřičná polévka
Ingredience:
- čerstvá kukuřice z 6 – 8 klasů (cca 10 hrnků mražené kukuřice)
- 3 l vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 velkého pórku
- 1 lžička soli
- koření (2 větvičky tymiánu, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, lžička semínek koriandru)
- 1 hrnek smetany
- osmažená slanina na ozdobu
Postup přípravy:
Z kukuřičných klasů si okrájíme kukuřičná zrna a okrájené klasy dáme vařit do 3 l vody na 30 min. Takto nám vznikne kukuřičný vývar.
V hrnci si osmažíme na oleji pokrájený česnek, cibuli, řapíkatý celer a pórek dozlatova. Následně do směsi přimícháme i kukuřičná zrna. Přidáme sůl a balíček s kořením a základ zalijeme kukuřičným vývarem. Vše vaříme do změknutí.
Hotovou polévku rozmixujeme na hladký krém a zjemníme ji smetanou. Takto ji následně necháme chladit v lednici a servírujeme ji studenou s trochou osmažené slaniny.