Ačkoliv se květák řadí mezi takzvané výbušné potraviny, kvůli svým nadýmavým účinkům, jedná se také o ingredienci, která se dá připravit na mnoho způsobů a je velmi chutná a zdravá. Většina z nás si tuto zeleninu spojuje pouze s obalovaným květákem nebo květákovým mozečkem. I tato jídla jsou samozřejmě velmi chutná, ale možná už jsme se jich trochu přejedli.
Pokud rádi hledáte nové recepty a zkoušíte tak nové chutě, jistě vás naše tipy nadchnou. Snad vám dnes dokážeme, že i nudný květák můžete vyšperkovat a připravit si tak luxusní pochoutku.
Květák v pomerančové omáčce
Ingredience:
- 1/2 hlavy velkého květáku
- bramborový škrob (na obalování)
- 5 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce šťávy z pomeranče
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky medu
- olej na smažení
Postup přípravy:
Květák si nakrájíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do změknutí. Poté ho necháme vychladnout a studený obalíme v bramborovém škrobu.
Připravíme si šťávu ze sójové omáčky, pomerančové šťávy, vody, octa, prolisovaného česneku a medu.
Obalený květák osmažíme na oleji dokřupava a poté ho na pánvi zalijeme omáčkou a necháme lehce probublat.
Servírujeme s rýží.
Květákové steaky
Ingredience:
- 1 velká hlava květáku (z nich 5 steaků)
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř
- 2 lžičky tymiánu
Postup přípravy:
Hlavu květáku si nakrájíme na velké, asi 4 cm tlusté plátky. Potřeme olejem, pořádně prosolíme a opepříme jako klasické steaky, posypeme mletou paprikou a tymiánem. (Nezapomeneme tento postup zopakovat na obou stranách)
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 min. Průběžně kontrolujeme a obracíme dle potřeby.
Pikantní kari květák
Ingredience:
- 1/2 hlavy květáku
- 1/4 hrnku oleje
- 2 – 3 lžičky kari koření
- 1 lžička soli
- sušený česnek
- pepř a chilli
Postup přípravy:
Připravíme si marinádu z oleje, kari, soli, česneku, pepře a chilli. Poté si květák rozdělíme na menší růžičky, které pokryjeme hotovou kořenící směsí.
Takto květák pečeme v troubě na pečicím papíře nebo smažíme v horkovzdušné fritéze, dokud nezměkne a není na povrchu křupavý.
Servírujeme samotný a namáčíme do omáčky.