péče o ručníky

Jak pečovat o ručníky, aby byly nadýchané a dlouho sloužily

Možná to znáte taky – pořídíte si krásně měkoučký nadýchaný ručník, do kterého je radost se po koupeli zabalit, ale časem se z něj stane tvrdé struhadlo nebo dokonce přestane sát. Jak na to, aby se vám taková nepříjemnost nestávala a ručníky dlouho vydržely jako nové? Základ je samozřejmě ve správné péči a údržbě.

Dbejte na pečlivý výběr

Životnost i funkčnost ručníků začíná už výběrem kvalitního výrobku. Prvním aspektem výběru bývá zpravidla materiál. Samozřejmě stále nejoblíbenější je klasika v podobě 100% bavlny ve froté úpravě.

Rozhodně však neodsuzujte ani moderní materiály. Třeba takové bambusové vlákno, nejlépe v kombinaci s již zmíněnou bavlnou, posouvá ručníky zase o něco dále, a to zejména díky antibakteriálním schopnostem a rychlejším schnutím. Oproti čisté bavlně se tak bambusové ručníky hodí i do koupelen, které jsou hůře odvětrávané. Díky rychlejšímu schnutí se nestane, že by vám rychle zatuchnul a množily se v něm bakterie.

bambusové ručníky

Samostatnou skupinou jsou pak moderní ručníky z mikrovlákna, se kterými si sice neužijete ten „nadýchaný“ pocit, ale získáte spoustu jiných výhod. Mikrovlákno je jemný materiál podobný hedvábí, velmi příjemný pro pokožku, a hlavně se vyznačuje superrychlým schnutím. Je tedy skvělou volbou například pro sportování nebo k bazénu.

V neposlední řadě, je také důležité podívat se na gramáž ručníků, které kupujete. Ta se zpravidla pohybuje mezi 300 až 600 g/m2. Obecně se traduje, že čím vyšší gramáž, tím kvalitnější ručník. Nemusí to však být vždy pravda, pokud je ručník vyroben z nekvalitního materiálu.

Náš tip! Více o tom, jak dle gramáže poznat kvalitní ručník si přečtete v našem článku Co nám prozradí gramáž ručníků.

Jak na praní a hygienu

Jak se říká, čistota je půl zdraví, a pro čistý ručník to platí dvojnásob. Ve vlhkém prostředí se totiž velmi dobře daří bakteriím, takže ručník se stává jejich semeništěm velmi snadno. Jak již bylo řečeno, bambusové vlákno se svými antibakteriálními schopnostmi tento problém trochu eliminuje, ale rozhodně vás ho nezbaví. Ručníky byste tak měli správně měnit každé 2–3 dny, pokud je to na vás moc, tak myslete na výměnu alespoň jednou týdně. Zatuchlý ručník byste však měli dát vyprat klidně už po jednom použití, protože nelibá vůně značí množení bakterií.

bambusové ručníky

Pokud jde o správné praní, tkané froté ručníky mají v oblibě zachytávat ve vláknech zbytky pracího prostředku, je tedy lepší používat tekuté prací gely (obzvlášť na barevné prádlo) a hlídat si správné dávkování.

Nedávejte ručníky prát společně s prádlem, které má zipy, háčky a podobné rizikové výstupky, které způsobují vytahávání nitek. Stejně tak není vhodné plnit pračku do maxima, aby se vlákna nezatrhávala o buben.

Co místo aviváže

Pokud chcete mít ručníky nadýchané, a hlavně krásně savé, rozhodně nepoužívejte aviváž. Ta totiž obalí vlákna, která se slepí, jsou pak tuhá a ztrácí savost.

Jak tedy bez aviváže docílit měkkosti a svěžesti? Skvělým pomocníkem je ocet! Můžete do něj namočit ručníky před praním (na 1 l vody cca 10 lžic octa), přidat ho do máchání nebo rovnou na začátku praní. Nemusíte se bát, že by byl z prádla cítit. Naopak, pomůže odstranit zatuchlý odér a navíc změkčí vodu. Měkkosti ručníků napomůže také jedlá soda přidaná k pracímu prášku. Svěžesti a vůně pak docílíte přidáním pár kapek esenciálního oleje nebo (dle babských rad) několika plátků citronu.

bambusové ručníky

Pár dalších rad pro prodloužení životnosti

  • Před prvním použitím ručníky 1 – 2x vyperte, podpoříte tím jejich savost.
  • Řiďte se vždy pokyny výrobce na štítku.
  • Perte ručníky roztříděné podle barev.
  • Nenechávejte ručníky schnout na přímém slunci ani na radiátoru. Přesušení škodí vláknům, která se mohou polámat.
  • Ručníky nežehlete. Vysoké teploty poškozují vlákna a smyčky.

Sušička k nezaplacení

Pokud vaše domácnost patří mezi ty moderní vybavené sušičkou, můžete si gratulovat. Při sušení v sušičce se krásně nazvednou smyčky a ručníky jsou pak dokonale nadýchané. Sušení v sušičce nebývá ovšem vždy doporučované, proto je i v tomto případě důležité dodržet několik zásad.

Rozhodně sušičku nepřeplňujte, spíš naopak. Při standardní velikosti sušičky je ideální množství pro sušení cca 5 ručníků najednou, aby měly na schnutí dost prostoru a nedeformovaly se. Stejně jako při sušení „po staru“, i zde platí upozornění na vysoké teploty, raději tedy používejte šetrnější programy s nízkou teplotou.

bambusové ručníky



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *