cuketová sezóna

Cuketová sezóna je tady – kam s ní, když už přerůstá přes hlavu

Na cuketovou sezónu se sice těšíme celý rok, ale jakmile propukne, brzy máme doma tolik cuket, že nevíme, kam s nimi. Pokud už vás nebaví cuketová polévka nebo zapečená cuketa v troubě, máme pro vás pár nových nápadů na její zpracování. Způsobů, jak zužitkovat tuto plodinu, existuje mnoho. Její využití nezná hranic a v případě přípravy cuketových receptů se fantazii meze nekladou. Nechte se inspirovat našimi tipy na recepty, díky kterým si cuketu zamilujete ještě víc.

Zoodles (cuketové nudle)

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že cuketu nelze konzumovat v syrovém stavu, opak je pravdou. Naopak si zachová v tepelně neupraveném stavu velké množství živin, které většinou vaření či smažení zlikviduje. Stačí cuketu řádně umýt a pomocí našeho elektrického nebo ručního spiralizéru nastrouhat na dlouhé nudle. Ty se perfektně hodí do salátu nebo s oblíbenou omáčkou, kterou používáte na běžné těstoviny. Dobrou chuť si tak můžete popřát za pár minut a bez velkého vaření.

zoodles

Cuketový chlebíček

Pokud jste skutečný milovník cukety, jistě víte, že se dá připravit i na sladko. Ať už ji používáte do muffinů, do koláče nebo do jiných laskomin, určitě jste si již všimli, že je ve výsledném jídle naprosto nerozpoznatelná. Skvěle tak ukryjete neoblíbenou zeleninu do lahodné snídaně vašich dětí nebo moučníku po nedělním rodinném obědě.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 lžička octa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 překypující hrnky nastrouhané cukety (vodu vymačkat!)

Celý recept na tento lahodný chlebíček najdete i s podrobným postupem v našem článku, který vás navíc naučí skrýt různé druhy zeleniny do vašeho oblíbeného jídla.

cuketový chlebíček

Skrytá ingredience do smoothie

Další úžasnou schopností cukety je její vysoký obsah vody a nízký obsah kalorií. Perfektně ji využijete i jako skrytou přísadu vašeho oblíbeného smoothie. Ačkoliv to zní podivně a nejspíš by vás to ani nenapadlo, cuketa díky vysokému obsahu vody skvěle hydratuje, a navíc dodá vašemu smoothie objem. Proto budete dlouho sytí i bez zbytečného množství kalorií.

Stačí ji očistit a nakrájet na menší kousky. Případně ji můžete nechat zmrazit společně s dalšími ingrediencemi na smoothie a ráno pouze přidat mléko či vodu, protein a rozmixovat.

cuketové smoothie

Cuketová frittata

Pokud jste fanouškem omelet, rozhodně se vám tento recept bude zamlouvat. Frittata je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu, navíc se hodí téměř ke každé příležitosti. Vychutnáte si ji jako snídani, zdravou svačinu do práce či do školy, dokonce si na ní můžete pochutnat i k obědu a večeři. Fantasticky zasytí a dodá vám potřebné bílkoviny, které tělu zajistí skvělý start nového dne.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 cuketa
  • 180 g tofu
  • 50 g strouhaného sýra
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g rajčat
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře

Postup přípravy:

Cuketu si nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Smícháme ji s vejci, rozdrobeným tofu, solí, pepřem a strouhaným sýrem. Nakonec těsto zahustíme moukou. Směs vyklopíme do pečicím papírem vyloženého pekáče a poklademe na plátky nakrájenými rajčaty. Pečeme 45 – 50 minut na 190 °C.

I tento recept najdete na naší stránce, v tomto článku se navíc můžete nechat inspirovat zdravými a snadnými svačinkami do školy pro vaši drobotinu.

cuketová frittata s rajčaty



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Sezóna dýní je tady – 3 podzimní dezerty z dýně, které zvládne každý

Dýňové latté – jedinečná chuť podzimu

Zázračný šípek aneb podzimní vitamínová bomba

Vůně kultur – tradiční korejská kuchyně

5 tipů, jak nepodléhat podzimnímu splínu

Doporučujeme