Dýňová sezóna už je sice u konce, ale mnohým ve sklepě stále leží sklizené dýně, které nenašly své využití. Stejně tak hromady nevyužitých vlašských a lískových jader z letošní sezóny ořechů. Proč toho nevyužít a nespojit tyto dvě úžasné podzimní suroviny v jednoduchý a rychlý recept? Připravte si společně s námi vláčnou dýňovou bábovku s ořechy.
Co potřebujeme:
- 250-260 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky zázvoru
- 250 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 240 ml rozpuštěného másla
- 100 g mletých ořechů
- 350 g nastrouhané dýně hokaido
Postup přípravy:
Nejprve smícháme hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, zázvor a hřebíček v jedné misce. Ve vedlejší misce vyšleháme vejce s cukrem do hladké pěny. Poté za stálého šlehání k základu přiléváme rozpuštěné máslo. Nakonec do vyšlehané pěny vsypeme naši sypkou směs a vznikne nám hladké těsto.
Dýni si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Ořechy si nameleme či nasekáme na drobné kousíčky. Oboje vmícháme do těsta a můžeme ho vlít do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C cca 45-60 min. Záleží na výkonu trouby a velikosti vaší formy! Necháme bábovku úplně vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.