Tlačí vás čas a potřebujete rychle vymyslet nějaký sytý oběd pro celou rodinu? Vyzkoušejte naše recepty na jednoduché podzimní těstoviny, které si zamilují malí i velcí strávníci. Příprava vám zabere půl hodiny a zvládnou ji i kuchaři začátečníci.
Zapečené těstoviny s žampiony a brokolicí
Ingredience:
- 400 g těstovin
- 1 menší cibule
- 200 g nasekané brokolice
- 100 g nakrájených žampionů
- 2 vejce
- 200 g smetany na vaření
- 100 g nastrouhaného sýra
- sůl, pepř, petrželka, tymián
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme těstoviny v osolené vodě. Na posledních pět minut vaření přidáme k těstovinám jemně pokrájenou brokolici, aby změkla. Mezitím si nakrájíme cibuli najemno a žampiony na plátky. Cibuli osmažíme na troše másla do zesklovatění a následně k ní přidáme žampiony a necháme je změknout.
Těstoviny, brokolici a žampiony na cibulce smícháme a přendáme do vymazané zapékací formy. Ve vedlejší misce vyšleháme vejce a smetanu a směs osolíme, opepříme a přidáme čerstvou nebo sušenou petrželku a tymián. Těstovinový základ touto vaječnou směsí zalijeme a následně navrch nasypeme nastrouhaný sýr.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 25-30 min a můžeme hned servírovat. Dobrou chuť!
Krémové těstoviny s dýňovou omáčkou
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu (1/2 – 1 lžička sušeného rozmarýnu)
- 1 stonek čerstvého tymiánu (1/2 – 1 lžička sušeného tymiánu)
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 plechovka kokosového mléka
- 2 hrnky dýňového pyré
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- špetka pepře a chilli
- 250 g těstovin
- nastrouhaný parmezán
Postup přípravy:
Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova a poté přidáme bylinky – rozmarýn a tymián. Necháme je rozvonět a následně základ zasypeme moukou. Tak nám vznikne jíška, do které přidáme kokosové mléko, připravené dýňové pyré a zeleninový vývar. Dobře promícháme.
Směs ochutíme solí, pepřem a chilli a když je cibulka změklá, směs rozmixujeme v hladkou omáčku, do které vsypeme 250 g neuvařených těstovin.
Necháme vše cca 20 – 30 min probublávat na mírném plameni, dokud nejsou těstoviny al dente. Nakonec můžeme přidat nastrouhaný parmezán.
Houbové těstoviny se sušenými rajčaty a špenátem
Ingredience:
- 250 g těstovin
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 100-150 g čerstvých hub
- 3 stroužky česneku
- hrst čerstvého špenátu
- hrst sušených rajčat
- 1 balení mini mozarelek
- sůl, pepř, rozmarýn, petrželka
Postup přípravy:
Těstoviny si uvaříme v osolené vodě do změknutí. Mezitím si na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, dokud není sklovatá. Poté k ní přidáme pokrájené čerstvé houby a necháme je změknout. Následně je osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Společně s houbami necháme lehce změknout i špenát. Jakmile je základ hotový, přidáme uvařené těstoviny, sušená rajčata a mozarelky. Dokořeníme pepřem, rozmarýnem, petrželkou a solí dle chuti. Můžeme zakápnout trochou olivového oleje.