Jistě se téměř všichni shodneme na tom, že šťavnatý kus masa z grilu nic nepřekoná. Ačkoliv ho ale všichni milujeme, samotné maso se nám často brzy přejí a začne nás nudit. Nemluvě o tom, že riskujeme bolesti břicha, nepříjemnou plynatost a další trávící obtíže.
Když maso doplníte lehkým salátkem, vaše tělo vám poděkuje, a navíc si vaše přátele a rodinu získáte skvělým novým receptem. Nechte se inspirovat našimi tipy na vynikající přílohové saláty, které se hodí na každou grilovačku!
Salát tabbouleh
Ingredience:
- 1 hrnek vařeného bulguru
- 2 hrnky jemně nakrájené okurky
- 2 hrnky jemně nakrájených rajčat
- 1-2 lžičky soli
- hrst nasekané petrželky kadeřavé (asi 6 stonků)
- hrst nasekané máty (asi 6 stonků)
- 2/3 hrnku nasekané jarní cibulky
- 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje
- 6 lžic citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu, poté ho scedíme a necháme ho vychladnout. Mezitím si jemně pokrájíme okurku, rajčata a cibulku. Tuto zeleninu prosolíme (cca 1 lžička) a necháme odstát, dokud nepustí vodu. Tu vymačkáme, aby náš salát nebyl moc vodový. Velmi jemně si nasekáme veškeré bylinky a stroužky česneku.
Všechny naše připravené ingredience si smícháme ve velké míse. Poté přidáme citronovou šťávu, olivový olej a celou směs dosolíme zbytkem soli.
Pikantní salát z kukuřice a balkánského sýra
Ingredience:
- 3 hrnky vařené kukuřice
- 1 balení balkánského sýra
- 1 chilli paprička
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžičky sladidla (agáve sirup)
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Vařenou kukuřici smícháme s nadrobeným balkánským sýrem a jemně nasekanou chilli papričkou. Dresing si připravíme smícháním olivového oleje, dijonské hořčice, citronové šťávy a sladidla, které spolu vyšleháme do jemné pěny. Poté připravený salát zalijeme dresingem a dochutíme solí a pepřem.
Salát z grilované zeleniny
Ingredience:
- 2 velké červené papriky
- 2 menší cukety
- 1 lilek
- 2 červené cibule
- 2 rajčata
- 1 stroužek česneku
- 1/4 hrnku balzamikové redukce
- 1/3 hrnku olivového oleje + olej na grilování
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Zeleninu si nakrájíme na stejně velké kousky, které potřeme olivovým olejem a zlehka posolíme. Poté je můžeme přesunout na gril. Můžete použít i gril elektrický, díky němuž si můžete vychutnat grilování i z pohodlí domova.
Mezitím si připravíme dresing smícháním balzamikové redukce, olivového oleje, česneku, soli a pepře. Do zálivky přidáme i jemně nasekanou petrželku a můžeme ji smíchat s vychladlou grilovanou zeleninou.
Ďábelská mangová salsa
Ingredience:
- 2 velká manga
- 2 střední rajčata
- 1 malá červená cibule
- 1 čerstvá jalapeno paprička
- 4 lžíce jemně nasekaného koriandru
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Postup přípravy:
Manga si nakrájíme na menší kostičky a to samé provedeme i s rajčaty. K základu přidáme jemně nasekanou červenou cibuli, jalapeno papričku a koriandr. Salsu dochutíme čerstvě vymačkanou limetkovou a citronovou šťávou a špetkou soli.