Ačkoliv to venku ještě vypadá všelijak a to pravé slunečné jaro teprve přijde, my už jsme se začali připravovat na teplé období alespoň v našem jídelníčku. Je totiž nejvyšší čas přesedlat z jídel, co zahřejí v břiše na něco lehkého a rychlého. A co by mohlo být lepší než těstovinový salát?
Připravili jsme si pro vás 3 skvělé recepty na rychlé a snadné těstovinové saláty, které zachutnají celé vaší rodině.
Italský caprese salát s těstovinami
Ingredience:
(na 3-4 porce)
- 250 g těstovin (například mašliček)
- 1 balení mini mozzarell
- 300 g cherry rajčat
- čerstvá bazalka
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžičky cukru (nebo sladidla)
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme dresing smícháním balzamikového octa, oleje, cukru, soli a pepře. Také si nakrájíme rajčátka na polovičky a scedíme mozzarelly z nálevu. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme nasekanou čerstvou bazalku.
Těstovinový salát s pestem a grilovanou cuketou
Ingredience:
(na 3-4 porce)
- 250 g těstovin
- 2 hrnky čerstvé bazalky
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1/3 hrnku opražených piniových oříšků (nebo mandlí)
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1 střední cuketa
- 1 hrnek čerstvého hrášku
- olivový olej na smažení
Postup přípravy:
Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme domácí pesto – rozmixujeme bazalku, nastrouhaný parmezán, opražené ořechy, olivový olej, česnek, sůl a pepř do hladké pasty. Tu si poté necháme na chvíli zchladit v lednici.
Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme ji a opepříme a dáme ji osmažit na pánev s trochou olivového oleje. Když je svrchu hezky opečená a uvnitř měkká, stáhneme ji z plotny a můžeme smíchat se zbytkem surovin.
Do vychladlých těstovin tedy přimícháme bazalkové pesto, osmaženou cuketu a čerstvý hrášek. Nakonec si navrch natrháme čerstvou bazalku a můžeme servírovat.
Řecký těstovinový salát s olivami a balkánem
Ingredience:
(na 3-4 porce)
- 250 g těstovin
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky oregana
- 1/4 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř
- 1/3 hrnku černých oliv
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 250 g cherry rajčat
- 1/2 červené cibule
- 1/2 hrnku balkánského sýra
- rukola
Postup přípravy:
Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme dresing smícháním olivového oleje, octa, prolisovaného česneku, oregana, dijonské hořčice, soli a pepře.
Nakrájíme si okurku, cherry rajčata, papriku a olivy na stejnoměrné kousky. Na jemné proužky si také nakrájíme červenou cibuli.
Nakonec do těstovin vmícháme dresing, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu a rukolu a vše posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.