Podzim je v plném proudu a i počasí nám dává vědět, že se blíží chladné měsíce. Proto je na čase vyměnit studené večeře za něco hřejivého do bříška. A co jednoduššího a levnějšího než polévku bychom si mohli připravit? Nechte se inspirovat našimi tipy na 3 hřejivé podzimní polévky, které vám vykouzlí úsměv na tváři!
Mrkvová polévka se zázvorem
Ingredience:
(na 5 porcí)
- 6 velkých mrkví
- zázvor ve velikosti palce
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- zeleninový vývar
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Taktéž oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Zázvor zbavíme slupky a nastrouháme ho.
Mezitím si na másle osmažíme jemně pokrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět a přidáme k ní mrkev, brambor a nastrouhaný zázvor. Chvíli opékáme a následně zasypeme moukou. Jíška se musí hezky rozvonět, tudíž ji necháme trochu přichytit. Poté základ zalijeme vývarem (takové množství, aby zelenina byla ponořená) a přidáme sůl a pepř.
Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Následně ji rozmixujeme v hladký krém. Na chuť můžeme přidat čerstvý koriandr.
Vynikající fazolkový krém
Ingredience:
(na 4 porce)
- 1 balení zelených fazolek (300 g)
- 1 smetana na vaření
- palice česneku
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- zeleninový vývar
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Palici česneku si rozkrojíme a obě půlky zakápnuté olivovým olejem a zabalené do alobalu dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 30 min.
Mezitím si na másle osmažíme mražené zelené fazolky, osolíme je a opepříme. Když se začnou hezky přichytávat, zasypeme je moukou, kterou necháme rozvonět. Následně základ zalijeme vývarem a vše vaříme do změknutí.
Polévku rozmixujeme v hladký krém, který zjemníme smetanou. Upečený česnek, který jsme nechali zchladnout vymačkáme přímo z palice do hotové polévky. Znovu ji trochu pomixujeme, aby v krému nezůstaly žádné hrudky a dochutíme ji solí a pepřem.
Servírujeme s opečenými krutóny či houstičkou.
Kari dýňová polévka
Ingredience:
(na 4 porce)
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 nasekaná cibule
- kousek nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce kari
- 1,5 kg dýňové dužiny (na kostky)
- 2 – 3 pokrájená jablka
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- citronová šťáva
- zakysaná smetana
Postup přípravy:
Na másle si osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud cibule nezesklovatí. Posypeme kari kořením a necháme rozvonět. Postupně do směsi přidáváme dýňovou dužinu a jablka a společně je trochu opékáme. V neposlední řadě zalijeme základ vývarem a necháme vařit na mírném plameni 30 – 40 minut. Pokud už kostky dýně dostatečně změkly, můžeme polévku rozmixovat a dochutit solí a citronovou šťávou.
Servírujeme zakápnuté smetanou a posypané dýňovými semínky. Můžeme přidat i opečené krutóny.