Vyhazujete každý týden přezrálé banány, protože jsou zhnědlé? Uvaříte na oběd hrnec rýže a polovina skončí v koši? Pokud vaši domácnost trápí na oko neškodné „vyklízení lednice“, ukážeme vám, jak se vyhnout plýtvání a zužitkovat potraviny do posledního drobku. Nechte se inspirovat našimi recepty, díky kterým bude u vás doma zbytečné vyhazování minulostí.
Přezrálé banány
Ačkoliv běžně zhnědlé banány považujeme za shnilé, nenechte se zmást. Ve většině případů jsou pouze přezrálé a na jejich kvalitě to neubírá. Právě naopak jsou mnohem sladší, měkčí, a proto se perfektně hodí například do smoothies nebo banánového chleba. Právě recept na dokonalý banánový chlebíček jsme si pro vás dnes připravili!
Hedvábný banánový chlebíček s ořechy
Ingredience:
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 3 velké přezrálé banány
- 1 lžíce octa
- 1/4 hrnku mléka
- vlašské ořechy (jemně pokrájené)
Postup přípravy:
Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme je se zbytkem tekutých surovin. Smícháme i veškeré sypké suroviny a obě směsi spolu propracujeme vařečkou. Těsto vylijeme do chlebové formy a posypeme ho pokrájenými vlašskými ořechy. Chlebíček pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 50 minut.
Na našich stránkách najdete i další tipy, jak zužitkovat přezrálé banány.
Zbytek uvařené rýže v lednici
Také se vám stává, že uvaříte příliš velké množství rýže a potom nevíte, co s ní? Nezoufejte, na to známe jednoduché řešení! Smažená rýže je skutečně zázrak asijské kuchyně. Připravená je za pár minut a ještě spotřebujete starou rýži, která by jinak letěla do koše.
Smažená rýže s krevetami
Ingredience:
- 200 g očištěných krevet
- 200 – 250 g uvařené rýže
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1/2 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 2 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- omáčka – 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, sezamový olej
Postup přípravy:
Na rozpálené WOK pánvi si na oleji osmažíme krevety, které jen lehce osolíme a opepříme. Když jsou hezky růžové, přidáme nadrobno nakrájený česnek.
Do stejné pánve nalijeme rozkvedlaná vajíčka, necháme je chvíli smažit a základ odstavíme z plamene a z pánve přendáme vedle na talíř.
V našem ještě rozpáleném WOKu na oleji smažíme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a hrášek, dokud není zelenina měkká. Poté přidáme rýži a vše spolu promícháme.
Nakonec vlijeme do smažené rýže omáčku (sojovka, ústřicovka a kapka sezamového oleje) a ještě chvíli opékáme. Jako poslední vmícháme do směsi připravené krevety s míchanými vejci. Hotovou rýži posypeme drobně pokrájenou jarní cibulkou.
Starý chleba ve spíži
Jak všichni víme, ani chleba není nesmrtelný a nemůžeme ho rozpékat v topinkovači donekonečna. Do několika dnů pekelně ztvrdne a „zasmrádne“. Existuje ale způsob, jak ze starého pečiva vykouzlit luxusní snídani nebo dezert, kterým se nemusíte stydět pohostit vaši rodinu či přátele. Následující recept prosím nezkoušejte s kmínovým chlebem. Používejte spíše chléb toustový, bagety nebo chleby bez obsahu kmínu či jiných aromatických dochucovadel.
Francouzský toust se skořicí
Ingredience:
- 1 menší bochník chleba (může být i velká bageta či toustový chléb)
- 300 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 50 – 70 g másla na smažení
Postup přípravy:
V hluboké míse smícháme mléko, vejce, cukr, skořici a špetku soli. Do této směsi namáčíme nakrájený chléb a hned ho necháváme smažit na pánvi s rozpáleným máslem.
Opečený francouzský toast můžeme posypat moučkovým cukrem, nebo zalít javorovým sirupem a podávat s nakrájeným ovocem.