Rádi experimentujete v kuchyni? Baví vás objevovat nové chutě a vůně? Díky této speciální edici článků společně proletíme neznámými kulturami a zaměříme se na objevování nových receptů, které jsou pro naše klima neznámé. V tomto díle probádáme tradiční korejskou kuchyni, díky které pochopíte, jak vyvážená může být chuť, když ji obohatíte o kapku pálivosti.
Charakteristika
Nejdůležitějšími třemi prvky korejské kuchyně jsou rýže, zelenina a maso. Tyto složky tvoří naprostý základ dokonalého korejského pokrmu. Kromě toho je pro tuto kuchyni nesmírně důležitá chuť – dominuje česnek, zázvor, sojová omáčka, rybí omáčka, sezamový olej a samozřejmě chilli. Pálivost je pro korejské pokrmy zcela běžná a bez ní se žádné z jídel nemůže obejít. Sami ale poznáte, jak skvěle se pálivost snoubí s jemností připravované zeleniny a masa.
Dalšími dochucovadly jsou dvě tradiční pasty – gochujang (z fermentovaného chilli) a doenjang (z fermentované sóji). Fermentace je pro korejskou kuchyni také klíčovou součástí. Díky tomuto procesu mají výsledné pokrmy sladkokyselou chuť, kterou tak dobře známe.
Recepty
Kimchi
Kimchi je směsí zelí, mrkve, ředkve a jarní cibulky naložené v sladkokyselém ostrém nálevu. Tento základ se následně nechá několik týdnů fermentovat, dokud nám nevznikne perfektní štiplavá příloha k rýži či masu. Do tradičního kimchi se také přidávají sušené krevety. Proces fermentace obohatí tuto směs zeleniny o tělu prospěšná probiotika, která takto hravě zařadíte do svého jídelníčku.
Recept na vegetariánské kimchi jsme pro vás připravili v našem článku, ve kterém se také dozvíte několik zajímavostí o této korejské specialitě.
Bibimbap
Ačkoliv může název tohoto pokrmu znít podivně, jedná se o jedno z nejoblíbenějších korejských jídel. Jde se specialitu složenou z dušené rýže, různých druhů zeleniny, masa, syrového nebo smaženého vejce a pikantní chili omáčky. Z hlediska ingrediencí je pro Korejce toto jídlo naprosto dokonale vyvážené, obsahuje totiž všechny základní suroviny, které dokonale propojuje chuť kyselkavé pálivé omáčky.
Bulgogi
Překlad tohoto tajemného pokrmu je doslova „ohnivé maso“, nikoho tudíž nepřekvapí, že se jedná o další pálivou specialitu. Bulgogi jsou tenké plátky hovězího nebo vepřového masa marinované v sladké pálivé omáčce (zázvor, česnek, sezamový olej, cukr, sojová omáčka, černý pepř, cibule, jarní cibulka a také směs hub). Takto ochucené maso se nechá v marinádě odležet nejlépe přes noc a poté se smaží na pánvi. Hotové bulgogi můžete servírovat s rýží, kimchi a dušenou zeleninou. K vepřové variantě se také přidává pálivá pasta gochujang.
Songpyeon
Poslední inspirací z korejské kuchyně je tradiční dezert jménem S0ngpyeon. Tyto vláčné koláčky ve tvaru půlměsíce se připravují z rýžového prášku a uvnitř najdete sladké náplně – nejčastěji červené fazole, sezam, med, datle, sojové boby nebo kaštany. Připravené koláčky se podusí na vrstvě borovicového jehličí, díky kterému je výsledný dezert provoněný čerstvě pokácenými stromy.