kurkuma

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Bez kouzla koření si neumíme vaření představit. Je alfou i omegou každého správného kuchaře a umožňuje nám přidávat do pokrmů nejen více lahodné chuti, ale také tvořit vlastní recepty a experimentovat. Věděli jste však, že některé druhy koření neslouží jen jako dochucovadlo, ale mají spoustu blahodárných účinků na naše zdraví i další možnosti využití? Krásným takovým příkladem je exotická kurkuma – jasně žluté indické koření, které se získává z oddenku stejnojmenné rostliny. Pojďte se s námi podívat, jak může být prospěšná zdraví a posloužit v kuchyni i jinak, než jsme zvyklí.

Indický šafrán

Zlatavě žlutý až žlutooranžový prášek se získává rozemletím sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého – aromatické, vytrvalé bylinky z čeledi zázvorníkovitých, která je hojně rozšířená v tropické Asii, zejména pak v Indii. Bývá nazývána také zlaté koření nebo indický šafrán. Určitě jste se s ní setkali i pokud samotnou kurkumu v kuchyni nepoužíváte, protože je součástí nejoblíbenějšího indického koření kari (tvoří téměř 50 % obsahu této směsi).

Kurkuma je hojně rozšířená v oblasti východní medicíny, její léčivé účinky využívá jak tradiční čínská medicína, tak například indická ajurvéda. Pro léčebné účely se dle některých zdrojů využívá přes téměř 4 000 let.

sušená kurkuma

Koření pro zdraví a krásu

Kurkuma je výrazný antioxidant, má silné protizánětlivé účinky a podporuje hojivé procesy, například mírnění otoků a zánětů. Podporuje trávení a chuť k jídlu i normální činnost jater. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu. Je skvělá pro podporu imunity a působí jako prevence různých nemocí. Dokonce vám pomůže bojovat s únavou. Mezi další benefity patří podpora normálního stavu kloubů a kostí (například při artritidě), činnosti nervové soustavy nebo funkce dýchacího systému.

Pokud používáte kurkumu jen jako koření, nemusíte si s dávkováním dělat starosti, protože to obsahuje pouze cca 3 % účinné látky – tzv. kurkuminu. Ten navíc v trávicím systému rychle metabolizuje, takže pro výraznější zdravotní účinky je třeba konzumovat kurkumin izolovaný, v podobě doplňků stravy. Ačkoliv má tolik blahodárných účinků, měli byste se však mít na pozoru, pokud užíváte léky na ředění krve – vždy je lepší se nejdříve poradit s lékařem.

Nesmíme zapomenout ani na to, jak kurkuma prospívá naší kráse. Působí totiž blahodárně na pokožku. Dokáže omlazovat tkáně a chrání buňky před účinky volných radikálů, takže ji lze využít v boji proti vráskám a tmavým skvrnám. Díky svým hojivým účinkům hojí drobná zanícení, takže si ji zamilují i všichni trpící například na akné. Hojně se používá do různých kosmetických přípravků, v Indii si prý ženy a dívky oplachují tvář ve vodě s kurkumou, protože barvivo v ní obsažené zanechává na jejich pleti zlatavou zář a chrání ji před akné a jinými kožními neduhy. Můžete ji využít i pro domácí výrobu kosmetiky, ale pozor – kurkuma je také silné barvivo, takže všeho s mírou.

vaření s kurkumou

Kurkuma v kuchyni

Jak již bylo řečeno, kurkuma tvoří podstatnou část kari koření, lze ji ale využít i samostatně. Je výborná pro exotickou orientální kuchyni – tam ze bez kurkumy zkrátka neobejdete. Skvěle si rozumí se zeleninou, takže ji můžete použít například k restování, pečení i vaření, čerstvou pak také k nakládání. Používá se k ochucení ryb, polévek, omáček a pikantních jídel. Španělé ji využívají do tradičního pokrmu zvaného paella.

Poslouží i jako barvivo, a to nejen při klasickém vaření (například k obarvení a ochucení rýže), ale i do pomazánek, domácích těstovin, sušenek nebo třeba sladkých krémů pro zákusky a dorty. Na Velikonoce s ní můžete dokonce přírodně obarvit vajíčka.

Recept na zlaté mléko

Pokud jste fanoušky exotických chutí, můžete vyzkoušet i netradiční nápoj z kurkumy, který je samozřejmě nejen chutný, ale i zdravý. Pomůže například při detoxikaci těla, při trávicích potížích a podpoří imunitu – zkrátka těží ze všech blahodárných účinků kurkumy. Ne nadarmo bývá zlaté mléko také nazýváno elixír zdraví a jeho historie sahá až do starověké indické ájurvédy.

Náš tip! Pokud máte rádi nápoje s exotickou chutí, vyzkoušejte také kořeněný Chai masala.

Základem nápoje je kurkuma a mléko v poměru cca 1 lžíce na 2 šálky. Kromě klasického mléka můžete použít i rostlinné nápoje (mandlové sójové nebo třeba kokosové). Pro oživení okořeňte nápoj špetkou mletého bílého pepře, skořice, zázvoru, kardamomu nebo chilli. Pokud máte rádi nápoje sladší, přidejte lžičku medu.

Mléko ohřejte v rendlíku na sporáku, když je teplé, přidejte všechny sypké ingredience a vše dohromady minutu až dvě ohřívejte (pozor, nevařte). Med přidejte až do lehce zchladlého nápoje.

zlaté mléko - nápoj z kurkumy



Komentáře

  1. Dobrý den, kurkumu miluji a zlaté mléko mám každé ráno, ale moc mi pomohly i jiné ingredience, které zde uvádíte. Hned vyzkouším a děkuji, Yvona K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Gabriela

Ve 4Home působí už od roku 2011 a na svědomí má snad tisíce produktových textů. Nejraději ale píše inspirativní články právě sem do naší Kavárny.

Nejnovější příspěvky

Zbavte se octomilek jednoduchou domácí pastí

Jak zazimovat muškáty

Extra vláčný cuketový perník

Recept na těstoviny s dýňovou omáčkou

Velký bramborákový speciál

Doporučujeme