Sušení ovoce v sušičce: mlsejte zdravě po celý rok

Sušení ovoce i jiných potravin je oblíbeným a hlavně zdravým způsobem konzervace, který znali již staří Egypťané a dnes se stává opět velmi populárním. Zejména v ovoci zachovává sušení téměř všechny vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu. Množství vitaminů klesne proti původnímu stavu zhruba jen o 20 %. To vše bez chemie a konzervačních látek. Honí vás často mlsná? Právě jste našli řešení!

Sušené ovoce dovoluje zdravě mlsat – je sladké, ale zdravé. Všichni jistě známe oblíbené křížaly z jablek. Ovšem pozor: pro vyšší obsah cukru má sušené ovoce také více kalorií než čerstvé, proto na zahnání chuti na sladké postačí opravdu malé množství. Tedy rozhodně nic na dietu.

Sušit potraviny můžete klasicky na čerstvém vzduchu, nejlépe na drátěné podložce nebo třeba v troubě. Takový způsob je však velmi zdlouhavý a asi by vás dlouho nebavil. Poměrně novým, ale rychlým a jednoduchým způsobem sušení potravin je použít elektrickou sušičku ovoce. Díky ní nasušíte větší mnoužství potravin mnohem rychleji a je také efektivnější při sušení masa nebo domácích těstovin.

Jaké výhody má elektrická sušička ovoce?

  • znáte původ potravin, které sušíte
  • vyrobíte si zdravější pochoutku bohatou na vlákninu a bez chemikálií
  • v ovoci a dalších potravinách zůstanou zachované minerály, stopové prvky a vitamíny
  • sušené plody mají malý objem, dlouho nepodléhají zkáze a dobře se uchovávají
  • usušíte nejen ovoce, ale také zeleninu, houby, bylinky, maso nebo třeba domácí těstoviny
  • při dnešních cenách jednoho sáčku se sušeným ovocem v obchodech se vám počáteční investice do elektrické sušičky brzy mnohonásobně vrátí

Jak vybrat sušičku ovoce?

Při výběru elektrické sušičky ovoce je několik parametrů, na které je dobré se zaměřit. Určitě je dobré v první řadě se podívat na spotřebu energie. Sušičky mají díky sušení při nízkých teplotách vesměs malou spotřebu – většina sušiček ovoce si vystačí s příkonem od 160 do 600 W, běžné hodnoty se pohybují mezi 200 – 500 W. Spotřeba energie k usušení jedné běžné várky tak činí cca 0,1 až 0,5 kWh.

Potřebný počet pater/sít na sušení se odvíjí od množství potravin, které budete chtít sušit. Je ovšem výhodné zvolit takovou sušičku, která má možnost pozdějšího přidávání pater (sít) jako nabízí některé sušičky potravin značky Concept. Sušicí síta by také měla mít možnost mytí v myčče kvůli snadné údržbě.

Důležitým parametrem je možnost regulace teploty. Rozpětí termostatu by se mělo pohybovat přibližně od 30 do 70 °C (při těchto teplotách si ovoce i zelenina zachovají maximální množství vitaminů) a ideální je možnost výběru alespoň ze 3 stupňů intenzity sušení. Dokonalejší sušičky ovoce nabízejí dokonce až 8 stupňů nebo plynulou regulaci.

Kvalitní elektrické sušičky ovoce využívají horizontální proudění vzduchu a jsou vybaveny zadním ventilátorem, který napomáhá rovnoměrnému sušení. U sušiček, které jsou konstruovány tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, je lepší prohazovat pravidelně jednotlivá síta, aby došlo k rovnoměrnému vysušení všech potravin.

Tipy pro sušení běžných potravin

Ve většině sušiček můžete sušit různé druhy potravin – ovoce i zeleniny – najednou. Pouze bylinky je nutné sušit odděleně kvůli jejich výraznému aroma.

Ovoce, které má tendenci při sušení hnědnout (jablka, hrušky, meruňky…) můžete před sušením nakrájené namočit do citronového roztoku (1 lžíce citronové šťávy na 1/4 l vody).

Doba sušení jednotlivých druhů potravin je velmi individuální (velmi závisí na velikosti sušených kousků) a nejlepší je si na vlastní kůži vyzkoušet, jak dlouhé sušení vám bude vyhovovat. My jsme pro vás vybrali alespoň pro představu základní informace k nejběžnějším sušeným potravinám:

Potraviny
Příprava před sušením
Doba sušení
jablka
můžete oloupat, nakrájet na plátky (max. 1 cm), namočit, nechat okapat
12 – 16 h
broskve
nakrájet na plátky (max. 1 cm), namočit, nechat okapat
10 – 36 h
švestky
vypeckovat, nakrájet na půlky, položit slupkou dolů
10 – 36  h
ananas
oloupat, nakrájet na plátky
12 – 54 h
hroznové víno
kuličky (nejlépe bez pecek) naříznout
9 – 54 h
houby
nakrájet na plátky, menší stačí na půlky
12 – 16 h
bylinky
zbavit stonků
4 – 6 h

Jak sušené potraviny skladovat?

Při skladování sušených potravin je důležité správné uskladnění, aby se k nim nedostala vlhkost. Při správném uskladnění má sušené ovoce i ostatní potraviny trvanlivost 1 – 2 roky. Sušené houby nebo bylinky můžete skladovat ve stylových vacích na sušené plody, které jednoduše zavěsíte a poslouží také jako dekorace.

Lze je použít i na sušené ovoce a zeleninu, ale pro ty je o něco vhodnější nádoba se vzduchotěsným uzávěrem. Můžete použít jak skleněné nádoby, tak plastové dózy. Pro dokonalé uskladnění pak poslouží praktické vakuové dózy.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *