Většina milovníků kávy zřejmě už zaregistrovala tuto populární novinku na poli kofeinových nápojů. Káva Dalgona vzala útokem celý internet a stala se velkým hitem. Co je na ní tak zvláštního? O mnoho se neliší od klasického cappuccina, kromě toho, že šleháte kávu místo mléka. Zní to zvláštně, že? Proto jsme se rozhodli pro vás tento kávový hit vyzkoušet.
Káva Dalgona (Dalgona coffee) má svůj původ v Koreji, kde získala také přízvisko „karanténní káva“, protože na výsluní byla vynesena právě v době koronavirové pandemie. Svůj název získala údajně proto, že její chuť připomíná korejské bonbony/karamelky Dalgona. (info Wikipedie)
Příprava Dalgona kávy není nijak složitá a určitě na to nemusíte být zkušený barista. Skládá se pouze ze 4 ingrediencí: instantní káva, voda, cukr a mléko. Pro výrobu by vám doma neměl chybět ruční šlehač nebo tyčový mixér se šlehací metlou, ale pokud potřebujete trénink, můžete to samozřejmě zkusit i ručně.
Ingredience na 2 porce:
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce klasického nebo třtinového cukru krystal
- 300 ml mléka
Kávu smíchejte s cukrem a vodou, nejlépe ve velké míse, abyste měli dostatek prostoru na šlehání. Ručním šlehačem (nebo v robotu) šlehejte směs tak dlouho, dokud vám nevznikne tuhá pěna. Do 2 sklenic (o objemu cca 200 ml) si připravte mléko buď ohřáté pro klasickou, nebo studené s kostkami ledu pro ledovou kávu. Na mléko opatrně lžící navrstvěte kávovou pěnu.
Náš tip! Kávu Dalgona v horkém i ledovém provedení si nejlépe vychutnáte z dvoustěnných termo sklenic.
Příprava opravdu není vůbec náročná, kávu vyšleháte poměrně rychle. Poměr mléka a kávové pěny si můžete samozřejmě upravit dle svých chutí. Pěna má sladkou a výrazně kávovou chuť, takže potěší i milovníky silnější kávy. Nejlepší je promíchaná dohromady s mlékem, které dodá nápoji chuťovou vyváženost. A že kávu nesladíte? Veřte, že tento nápoj rozhodě zachutná i zatvrzelým nesladičům. K odpolednímu posezení se zákusem rozhodně nemá chybu.
Skvělé je, že si ji můžete připravit klasicky teplou i jako ledovou kávu. A samozřejmě můžete vyzkoušet i varianty s různými druhy rostlinných mlék.