Gnoči, chňochy nebo noky? Ať už jim říkáte jakkoliv, všichni tím myslíme italské gnocchi (správná výslovnost: „ňoky“), neboli nadýchané oválky z bramborového těsta, které se rozplývají na jazyku. Společně s těstovinami na všechny způsoby se řadí k nejoblíbenějším italským pokrmům a my vám dnes ukážeme, jak si je doma připravit doslova za pár korun.
Společně se naučíme osvědčený postup přípravy domácích ňoků a také si ukážeme 3 skvělé recepty na lahodné omáčky, se kterými se gnocchi nejlépe servírují.
Jak si připravit domácí gnocchi
Co potřebujeme:
(na 3 porce)
- 500-600 g brambor
- 1 vejce
- 100 g mouky
- sůl
Jak na to:
Brambory si uvaříme ve slupce. Bude stačit cca 15 min (dle velikosti). Důležité je, aby uvnitř byly ještě trochu tuhé. Ještě horké je oloupeme a nastrouháme najemno, nebo použijeme lis na brambory. Přidáme sůl dle chuti, vejce a mouku a vypracujeme hladké těsto. Dáváme pozor, abychom ho nepřepracovali (stačí rychlé propracování). Jakmile totiž brambory vychladnou a my stále válíme, těsto řídne a lepí se.
Hotový bochánek si rozdělíme na 4 části, z nichž vyválíme dlouhé hady. Ty rozkrájíme na cca 1-2 cm velké kousky, které v ruce zaoblíme, poválíme je v mouce a můžeme do nich udělat rýhu vidličkou, aby vypadaly jako z obchodu.
Jak a s čím gnocchi servírovat:
Gnocchi s pikantní rajčatovou omáčkou
Ingredience:
(na 3 porce)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- plechovka sekaných rajčat
- hrstka cherry rajčat
- bazalka, oregano, tymián
- lžíce cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- naše domácí gnocchi
Postup přípravy:
Na oleji si zprudka osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Poté přidáme cherry rajčátka a sekaná rajčata z plechovky. Nakonec stačí přidat bylinky, cukr a jedlou sodu a nechat asi 20 min probublávat na mírném plameni. Naše domácí gnocchi smícháme s připravenou rajčatovou omáčkou a servírujeme je posypané sušenými bylinkami.
Smetanové gnocchi ala cacio e pepe
Ingredience:
(na 2 porce)
- 2 hrnky nastrouhaného sýra Pecorino Romano (nebo parmezánu)
- 2 lžíce celého pepře
- špetka soli
- domácí gnocchi + voda po vaření
Postup přípravy:
Nejprve si nastrouháme italský sýr najemno. Pepř si nadrtíme v hmoždíři (nikoliv na prach, ale na menší kousky) a můžeme ho nechat zprudka rozvonět na pánvi. Bude to trvat cca 2 až 3 minuty a poté ucítíte silné pepřové aroma. V tu chvíli k opečenému pepři přidáme dvě sběračky horké vody (nejlépe té, ve které jsme vařili naše gnocchi) a snížíme plamen na mírný. Do tohoto základu můžeme přidat gnocchi.
Nastrouhaný sýr ve vedlejší misce smícháme s horkou vodou po vaření ňoků. Vznikne nám pasta, kterou hned přidáme k pepřovému základu a rychle mícháme, dokud nám nevznikne jemné smetanové cacio e pepe. Dosolíme dle chuti.
Gnocchi s domácím bazalkovým pestem
Ingredience:
(na 3 porce)
- 1 a 1/2 hrnku čerstvé bazalky
- 2 lžíce opečených piniových ořechů (nebo mandliček)
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 hrnek nastrouhaného parmezánu
- domácí gnocchi + voda po vaření
Postu přípravy:
Nejprve si zprudka opečeme piniové ořechy, dokud se nám nerozvoní a nebudou zlatavé. Opečené oříšky přidáme k lístkům bazalky a oloupanému česneku do mixéru nebo hmoždíře, kde je rozmělníme na pastu. Do té přidáme sůl, olivový olej a parmezán a znovu mixujeme. Hotové pesto smícháme s trochou vody po vaření, aby nám vznikla konzistence omáčky. Servírujeme s domácími gnocchi a lístky bazalky.