gnocchi

Vynikající italské gnocchi třikrát jinak

Gnoči, chňochy nebo noky? Ať už jim říkáte jakkoliv, všichni tím myslíme italské gnocchi (správná výslovnost: „ňoky“), neboli nadýchané oválky z bramborového těsta, které se rozplývají na jazyku. Společně s těstovinami na všechny způsoby se řadí k nejoblíbenějším italským pokrmům a my vám dnes ukážeme, jak si je doma připravit doslova za pár korun.

Společně se naučíme osvědčený postup přípravy domácích ňoků a také si ukážeme 3 skvělé recepty na lahodné omáčky, se kterými se gnocchi nejlépe servírují.

Jak si připravit domácí gnocchi

Co potřebujeme: 
(na 3 porce)

  • 500-600 g brambor
  • 1 vejce
  • 100 g mouky
  • sůl

Jak na to: 

Brambory si uvaříme ve slupce. Bude stačit cca 15 min (dle velikosti). Důležité je, aby uvnitř byly ještě trochu tuhé. Ještě horké je oloupeme a nastrouháme najemno, nebo použijeme lis na brambory. Přidáme sůl dle chuti, vejce a mouku a vypracujeme hladké těsto. Dáváme pozor, abychom ho nepřepracovali (stačí rychlé propracování). Jakmile totiž brambory vychladnou a my stále válíme, těsto řídne a lepí se.

Hotový bochánek si rozdělíme na 4 části, z nichž vyválíme dlouhé hady. Ty rozkrájíme na cca 1-2 cm velké kousky, které v ruce zaoblíme, poválíme je v mouce a můžeme do nich udělat rýhu vidličkou, aby vypadaly jako z obchodu.

gnocchi

Jak a s čím gnocchi servírovat:

Gnocchi s pikantní rajčatovou omáčkou

Ingredience: 
(na 3 porce) 

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • plechovka sekaných rajčat
  • hrstka cherry rajčat
  • bazalka, oregano, tymián
  • lžíce cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • naše domácí gnocchi

Postup přípravy: 

Na oleji si zprudka osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Poté přidáme cherry rajčátka a sekaná rajčata z plechovky. Nakonec stačí přidat bylinky, cukr a jedlou sodu a nechat asi 20 min probublávat na mírném plameni. Naše domácí gnocchi smícháme s připravenou rajčatovou omáčkou a servírujeme je posypané sušenými bylinkami.

gnocchi s rajčaty

Smetanové gnocchi ala  cacio e pepe

Ingredience: 
(na 2 porce) 

  • 2 hrnky nastrouhaného sýra Pecorino Romano (nebo parmezánu)
  • 2 lžíce celého pepře
  • špetka soli
  • domácí gnocchi + voda po vaření

Postup přípravy: 

Nejprve si nastrouháme italský sýr najemno. Pepř si nadrtíme v hmoždíři (nikoliv na prach, ale na menší kousky) a můžeme ho nechat zprudka rozvonět na pánvi. Bude to trvat cca 2 až 3 minuty a poté ucítíte silné pepřové aroma. V tu chvíli k opečenému pepři přidáme dvě sběračky horké vody (nejlépe té, ve které jsme vařili naše gnocchi) a snížíme plamen na mírný. Do tohoto základu můžeme přidat gnocchi.

Nastrouhaný sýr ve vedlejší misce smícháme s horkou vodou po vaření ňoků. Vznikne nám pasta, kterou hned přidáme k pepřovému základu a rychle mícháme, dokud nám nevznikne jemné smetanové cacio e pepe. Dosolíme dle chuti.

gnocchi cacio e pepe

Gnocchi s domácím bazalkovým pestem

Ingredience: 
(na 3 porce) 

  • 1 a 1/2 hrnku čerstvé bazalky
  • 2 lžíce opečených piniových ořechů (nebo mandliček)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 hrnek nastrouhaného parmezánu
  • domácí gnocchi + voda po vaření

Postu přípravy: 

Nejprve si zprudka opečeme piniové ořechy, dokud se nám nerozvoní a nebudou zlatavé. Opečené oříšky přidáme k lístkům bazalky a oloupanému česneku do mixéru nebo hmoždíře, kde je rozmělníme na pastu. Do té přidáme sůl, olivový olej a parmezán a znovu mixujeme. Hotové pesto smícháme s trochou vody po vaření, aby nám vznikla konzistence omáčky. Servírujeme s domácími gnocchi a lístky bazalky.

gnocchi s pestem



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Recept na jemný pomerančový koláč

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Doporučujeme