italská kuchyně

Vůně kultur – tradiční italská kuchyně

Rádi experimentujete v kuchyni? Baví vás objevovat nové chutě a vůně? Díky této speciální edici článků společně proletíme neznámými kulturami a zaměříme se na objevování nových receptů, které jsou pro naše klima možná trochu neobvyklé či neznámé. V tomto díle prozkoumáme taje italské kuchyně, kterou sice určitě znáte, ale stále je na ní co objevovat.

Charakteristika

Italská kuchyně je plná harmonických chutí a vůní, které sem vnáší různorodé druhy koření a především bylinek jako je bazalka, tymián, rozmarýn či máta. Nesmíme zapomínat ani na štiplavou vůni česneku v kombinaci s kvalitním olivovým olejem, který se zde používá téměř v každém receptu. Olivy jsou oblíbené nejen v gastronomii, ale také v péči o tělo a pleť, protože se používají při výrobě mýdel a krémů.

Italové rádi používají kvalitní a čerstvé suroviny. Sladká rajčata, ze kterých si téměř každá domácnost vyrábí vlastní omáčky. Nepřeberné množství zrajících sýrů a kvalitního masa se snoubí s všemožnými druhy a tvary těstovin, jež jsou ozdobou celé italské kuchyně.

Ačkoliv v této kuchyni dominují smažená a mastná jídla, v kombinaci s lehkými saláty, rybami a odpoledním šlofíčkem se dá na takovou stravu zvyknout. Teď už je jen na vás, zda dáte italské gastronomii šanci i u vás doma!

Recepty

Dokonale nadýchaná focaccia

Ingredience: 

  • 550 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn a oregano)
  • 400 ml vody
  • rajčata (na kolečka nakrájená)
  • olivový olej
  • bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • mozarella (dle chuti)

Postup přípravy: 

Ve velké míse spolu smícháme mouku, sůl, droždí, cukr a bylinky a vše zalijeme vodou. Dobře prohněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To svrchu pomažeme olejem a necháme přes noc v lednici kynout.

Druhý den těsto vytvarujeme na vymazaném plechu do požadovaného tvaru. Necháme ho ještě asi 3 h kynout a posléze prsty propícháme vršek. Navrch poklademe kolečka rajčat, zakápneme olejem, posypeme prolisovaným česnekem, solí a trochou bylinek.

Pečeme 30 – 35 min na 200 °C. Poté přidáme natrhanou bazalku.

focaccia 2

Spaghetti carbonara

Ingredience:
(na 4 porce)

  • 400 g špaget
  • 200 g vepřového guanciale
  • 4 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýra Pecorino Romano
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

V osolené vodě si uvaříme špagety, dokud nejsou al dente (tedy na skus). V hlubší pánvi si mezitím osmažíme na kostičky či proužky nakrájené guanciale. Ve vedlejší misce si smícháme nastrouhaný sýr a vejce, až nám vznikne hladká žlutá pasta.

Těstoviny přidáme rovnou z vody k opečenému guanciale. Trochu z této vody, která nám zbyla po vaření těstovin, přidáme také do pánve a v neposlední řadě do tohoto základu vmícháme připravenou pastu ze sýra a vajec.

Dále už nevaříme, aby se nám vejce nepřevařila. Omáčka musí zůstat tekutá a hladká! Dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.

Spaghetti carbonara

Pizza margarita

Ingredience:
(4 pizzy) 

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • lžička soli
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka cukru
  • 2 hrnky rajčatové omáčky na pizzu
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej

Postup přípravy: 

Ve velké míse spolu smícháme vlažnou vodu, droždí, trochu mouky a špetku cukru. Necháme vzejít kvásek a poté do základu přidáme mouku a sůl. Promícháme a hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Vypracujeme bochánek a ten necháme kynout cca 1 hodinu v olejem vymazané míse.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a z každé vytvarujeme pizzu do požadovaného tvaru. Těsto pokryjeme rajčatovou omáčkou a sýrem a dáme péct do trouby asi na 10 min dle tloušťky placky.

Hotovou pizzu posypeme čerstvou bazalkou a můžeme zakápnout olivovým olejem.

Pro dokonalé pečení můžete vyzkoušet takzvaný kámen na pizzu. Jedná se o žáruvzdornou kamennou desku, která perfektně imituje pečení v peci.

pizza margarita

Cuketový salát

Ingredience: 

  • 2 střední cukety
  • olej na smažení
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce vinného octa
  • lžička chilli vloček
  • několik lístků máty
  • sůl

Postup přípravy: 

Na plátky nakrájenou cuketu si osmažíme dozlatova ve vroucím oleji. Poté ji necháme okapat nebo vysušit na utěrce.

Osmaženou cuketu posolíme, přidáme na plátky nakrájený česnek, vinný ocet a chilli. Nakonec si nadrobno nasekáme mátu a posypeme jí připravený salát.

cuketový salát



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Doporučujeme