Rádi experimentujete v kuchyni? Baví vás objevovat nové chutě a vůně? Díky této speciální edici článků společně proletíme neznámými kulturami a zaměříme se na objevování nových receptů, které jsou pro naše klima možná trochu neobvyklé či neznámé. V tomto díle prozkoumáme taje italské kuchyně, kterou sice určitě znáte, ale stále je na ní co objevovat.
Charakteristika
Italská kuchyně je plná harmonických chutí a vůní, které sem vnáší různorodé druhy koření a především bylinek jako je bazalka, tymián, rozmarýn či máta. Nesmíme zapomínat ani na štiplavou vůni česneku v kombinaci s kvalitním olivovým olejem, který se zde používá téměř v každém receptu. Olivy jsou oblíbené nejen v gastronomii, ale také v péči o tělo a pleť, protože se používají při výrobě mýdel a krémů.
Italové rádi používají kvalitní a čerstvé suroviny. Sladká rajčata, ze kterých si téměř každá domácnost vyrábí vlastní omáčky. Nepřeberné množství zrajících sýrů a kvalitního masa se snoubí s všemožnými druhy a tvary těstovin, jež jsou ozdobou celé italské kuchyně.
Ačkoliv v této kuchyni dominují smažená a mastná jídla, v kombinaci s lehkými saláty, rybami a odpoledním šlofíčkem se dá na takovou stravu zvyknout. Teď už je jen na vás, zda dáte italské gastronomii šanci i u vás doma!
Recepty
Dokonale nadýchaná focaccia
Ingredience:
- 550 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn a oregano)
- 400 ml vody
- rajčata (na kolečka nakrájená)
- olivový olej
- bazalka
- 2 stroužky česneku
- mozarella (dle chuti)
Postup přípravy:
Ve velké míse spolu smícháme mouku, sůl, droždí, cukr a bylinky a vše zalijeme vodou. Dobře prohněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To svrchu pomažeme olejem a necháme přes noc v lednici kynout.
Druhý den těsto vytvarujeme na vymazaném plechu do požadovaného tvaru. Necháme ho ještě asi 3 h kynout a posléze prsty propícháme vršek. Navrch poklademe kolečka rajčat, zakápneme olejem, posypeme prolisovaným česnekem, solí a trochou bylinek.
Pečeme 30 – 35 min na 200 °C. Poté přidáme natrhanou bazalku.
Spaghetti carbonara
Ingredience:
(na 4 porce)
- 400 g špaget
- 200 g vepřového guanciale
- 4 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra Pecorino Romano
- sůl a pepř
Postup přípravy:
V osolené vodě si uvaříme špagety, dokud nejsou al dente (tedy na skus). V hlubší pánvi si mezitím osmažíme na kostičky či proužky nakrájené guanciale. Ve vedlejší misce si smícháme nastrouhaný sýr a vejce, až nám vznikne hladká žlutá pasta.
Těstoviny přidáme rovnou z vody k opečenému guanciale. Trochu z této vody, která nám zbyla po vaření těstovin, přidáme také do pánve a v neposlední řadě do tohoto základu vmícháme připravenou pastu ze sýra a vajec.
Dále už nevaříme, aby se nám vejce nepřevařila. Omáčka musí zůstat tekutá a hladká! Dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.
Pizza margarita
Ingredience:
(4 pizzy)
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
- lžička soli
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka cukru
- 2 hrnky rajčatové omáčky na pizzu
- mozzarella
- čerstvá bazalka
- olivový olej
Postup přípravy:
Ve velké míse spolu smícháme vlažnou vodu, droždí, trochu mouky a špetku cukru. Necháme vzejít kvásek a poté do základu přidáme mouku a sůl. Promícháme a hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Vypracujeme bochánek a ten necháme kynout cca 1 hodinu v olejem vymazané míse.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a z každé vytvarujeme pizzu do požadovaného tvaru. Těsto pokryjeme rajčatovou omáčkou a sýrem a dáme péct do trouby asi na 10 min dle tloušťky placky.
Hotovou pizzu posypeme čerstvou bazalkou a můžeme zakápnout olivovým olejem.
Pro dokonalé pečení můžete vyzkoušet takzvaný kámen na pizzu. Jedná se o žáruvzdornou kamennou desku, která perfektně imituje pečení v peci.
Cuketový salát
Ingredience:
- 2 střední cukety
- olej na smažení
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce vinného octa
- lžička chilli vloček
- několik lístků máty
- sůl
Postup přípravy:
Na plátky nakrájenou cuketu si osmažíme dozlatova ve vroucím oleji. Poté ji necháme okapat nebo vysušit na utěrce.
Osmaženou cuketu posolíme, přidáme na plátky nakrájený česnek, vinný ocet a chilli. Nakonec si nadrobno nasekáme mátu a posypeme jí připravený salát.
Pokud byste měli cestu na jih Itálie, doporučuji zkusit speciální variantu focaccie zvanou focaccia barese:
https://www.jidlonacestach.cz/focaccia-barese/
Najdete ji nejčastěji v okolí Bari, kam se jde z Prahy snadno dostat přímým letem. Je o hodně mastnější, připravuje se s cherry rajčaty a olivami a je skvostná. Kousek tam stále pořídíte klidně i jen za 1 nebo 2 Eur.
Dobrý den,
děkujeme za tip!