bramboráky

Velký bramborákový speciál

Čerstvé nastrouhané brambory, utřený česnek, voňavá majoránka, vajíčka, mouka a sůl, to vše pěkně vypečené na pánvi se sádlem. Ano, to všechno patří do tradičního českého bramboráku. Můžeme je podávat jako přílohu k masové směsi nebo je jíst samotné, lze je smažit na plotně, ale i zapékat v troubě. Na sádle, na oleji, na sucho, … Kdo by bramboráky nemiloval?

V dnešním speciálním díle si ukážeme různé druhy této tradiční české pochutiny, a jak ji připravit v odlehčené verzi.

Tradiční české bramboráky

Recept na bramboráky asi většina z nás zná, ale vychytat tu správnou chuť a konzistenci může být občas oříšek. Proto jsme si pro vás na rozehřátí připravili osvědčený recept na vynikající české bramboráky, ze kterých se vašim strávníkům budou spouštět sliny.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • sůl, pepř, majoránka
  • sádlo na smažení

Postup přípravy: 

Oloupané brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Poté je smícháme s vejci, utřeným česnekem, hladkou moukou, mlékem a kořením.

Hotové těsto smažíme na sádle na rozpálené pánvi dozlatova.

tradiční bramboráky

Cuketové bramboráky

Mezi lidmi jsou známé také jako „cukeťáky“. Protože se ale připravují stejně a výsledná chuť a konzistence odpovídají klasickým bramborákům, můžeme je tak klidně nazývat. Jelikož je hlavní surovinou cuketa, která je známá nízkým obsahem kalorií, jedná se o fit recept. Příprava je navíc jednoduchá a těsto můžete smažit na pánvi, ale i zapékat v troubě.

Ingredience: 

  • 1 kg cukety
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g nastrouhané mozzarelly
  • sůl, pepř, majoránka
  • olej na smažení

Postup přípravy: 

Oloupané cukety si nastrouháme nahrubo a smícháme je se solí. Cuketa následně pustí velké množství šťávy, kterou vymačkáme.

Přidáme vejce, mouku, sýr, utřený česnek a koření. Hotovou směs můžeme buď smažit na pánvi na trošce oleje, nebo bramboráky péct v troubě předehřáté na 190 °C cca 20 min.

cukeťáky

Patizonové bramboráky

Patizon je zvláštní druh tykve, který poznáte podle neobvyklého diskovitého tvaru s hrbolky, díky kterým připomíná létající talíř. Tato plodina skutečně vypadá jako z jiné planety, ale chutí i konzistencí bychom ji mohli přirovnat k cuketě či dýni. Když patizon nastrouháme, lze z něj také připravit těsto na bramboráčky či jiné placičky.

Ingredience: 

  • 1 větší patizon
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  •  sůl, pepř, sušené oregano, špetka kurkumy

Postup přípravy: 

Umytý patizon zbavíme semínek a dužiny a nastrouháme ho nahrubo. Když zasypeme směs solí, pustí vodu, kterou můžeme následně vymačkat.

Na pánvi si mezitím osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Opečené přidáme k patizonu společně s hladkou moukou, hořčicí a kořením.

Z těsta vytvoříme placičky a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 min nebo smažíme na pánvi na trošce oleje.

patizoňáky



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Zbavte se octomilek jednoduchou domácí pastí

Jak zazimovat muškáty

Extra vláčný cuketový perník

Recept na těstoviny s dýňovou omáčkou

Velký bramborákový speciál

Doporučujeme