raw perníčky úvodní

Vánoce jsou tady! 3 skvělé recepty na netradiční cukroví!

Už se připravujete na každoroční pečení cukroví? My také a proto jsme si pro vás připravili tipy na 3 originální recepty, které ozvláštní vaši vánoční tabuli a naprosto učarují celé rodině a známým.

Mezi našimi recepty si navíc své oblíbence vyberou i vegani a celiaci. Pro ně máme na našem blogu navíc článek o tradičním cukroví ve veganských a bezlepkových variantách.

Dokonalé čokoládové crinkles

Ingredience: 

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 hrnek cukru
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru na obalování

Postup přípravy: 

Mouku, kypřicí prášek, kakao a sůl si přesejeme přes síto. V druhé misce vyšleháme olej s cukrem a poté do něj přidáme lněná semínka a rostlinné mléko.  Obě směsi spolu smícháme v pevné a hladké těsto, které necháme na 30 min odležet v lednici.

Z připravené hmoty si tvoříme středně velké kuličky, které obalujeme v moučkovém cukru. Následně je naskládáme na plech vyložený pečicím papírem (tvoříme mezi nimi asi 5 cm rozestupy) a dáme je péct na 13 min v troubě předehřáté na 180 °C.

Po vytažení z trouby budou crinkles uvnitř ještě trochu vlhké, ale necháme je odležet v chladu a ztuhnout. Spotřebujeme do 5 dní.

crinkles

Raw perníčky ze 3 ingrediencí

Ingredience: 

  • 1 hrnek datlové pasty (nebo hrnek rozmixovaných datlí)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • lžička skořice
  • + hořká čokoláda na ozdobení

Postup přípravy: 

Strouhaný kokos si nameleme na hrubší mouku, do které přidáme skořici. Připravenou suchou směs propracujeme rukama s datlovou pastou v kompaktní hmotu. Tu si rozdělíme na 6 částí, které postupně rozvalujeme na placky.

Můžeme začít vykrajovat cca 5 mm perníčky, které naskládáme na pečicí papír a necháme alespoň 10 h sušit. Můžeme je sušit na topení nebo v troubě na 45 °C. 

raw perníčky

Medovníkové kuličky

Ingredience na placky: 

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce nebo 2 lněná vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 6 lžic vody)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g změklého másla
  • 4 lžíce medu nebo agave
  • 200 g moučkového cukru

Ingredience na krém: 

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 250 g másla

Postup přípravy: 

V malé misce si připravíme lněné vajíčko, které necháme na 5 minut odležet v lednici, nebo použijeme slepičí vajíčka. Všechny sypké ingredience si přesejeme a vmícháme je do mokrých surovin společně s připraveným vejcem. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme ho 15 minut v lednici odpočinout.

Ztuhlé těsto si rozdělíme na 2 části a vyválíme z nich pláty, které dáme péct na 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky necháme vychladnout a následně je v mixéru nadrtíme na strouhanku. Asi jeden hrnek hotové drtě odebereme (budeme jí obalovat kuličky).

Mezitím si kokosové mléko svaříme s cukrem na mírném plamenu. Bude to trvat asi 10 minut. Vznikne nám pak kondenzované mléko. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo v kastrůlku! Necháme ho následně zchladnout.  Naše studené kondenzované mléko vyšleháme s máslem a hotový krém smícháme s medovníkovou strouhankou. Tuto hmotu necháme řádně zatuhnout v lednici na 2 hodiny.

Nakonec tvarujeme z těsta kuličky, které obalujeme strouhankou, kterou jsme si odebrali stranou.

medovníkové kuličky



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme