Už se připravujete na každoroční pečení cukroví? My také a proto jsme si pro vás připravili tipy na 3 originální recepty, které ozvláštní vaši vánoční tabuli a naprosto učarují celé rodině a známým.
Mezi našimi recepty si navíc své oblíbence vyberou i vegani a celiaci. Pro ně máme na našem blogu navíc článek o tradičním cukroví ve veganských a bezlepkových variantách.
Dokonalé čokoládové crinkles
Ingredience:
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 hrnek cukru
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1/3 hrnku rostlinného mléka
- 1 hrnek moučkového cukru na obalování
Postup přípravy:
Mouku, kypřicí prášek, kakao a sůl si přesejeme přes síto. V druhé misce vyšleháme olej s cukrem a poté do něj přidáme lněná semínka a rostlinné mléko. Obě směsi spolu smícháme v pevné a hladké těsto, které necháme na 30 min odležet v lednici.
Z připravené hmoty si tvoříme středně velké kuličky, které obalujeme v moučkovém cukru. Následně je naskládáme na plech vyložený pečicím papírem (tvoříme mezi nimi asi 5 cm rozestupy) a dáme je péct na 13 min v troubě předehřáté na 180 °C.
Po vytažení z trouby budou crinkles uvnitř ještě trochu vlhké, ale necháme je odležet v chladu a ztuhnout. Spotřebujeme do 5 dní.
Raw perníčky ze 3 ingrediencí
Ingredience:
- 1 hrnek datlové pasty (nebo hrnek rozmixovaných datlí)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- lžička skořice
- + hořká čokoláda na ozdobení
Postup přípravy:
Strouhaný kokos si nameleme na hrubší mouku, do které přidáme skořici. Připravenou suchou směs propracujeme rukama s datlovou pastou v kompaktní hmotu. Tu si rozdělíme na 6 částí, které postupně rozvalujeme na placky.
Můžeme začít vykrajovat cca 5 mm perníčky, které naskládáme na pečicí papír a necháme alespoň 10 h sušit. Můžeme je sušit na topení nebo v troubě na 45 °C.
Medovníkové kuličky
Ingredience na placky:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce nebo 2 lněná vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 6 lžic vody)
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g změklého másla
- 4 lžíce medu nebo agave
- 200 g moučkového cukru
Ingredience na krém:
- 1 plechovka kokosového mléka
- 100 g cukru krystal
- 250 g másla
Postup přípravy:
V malé misce si připravíme lněné vajíčko, které necháme na 5 minut odležet v lednici, nebo použijeme slepičí vajíčka. Všechny sypké ingredience si přesejeme a vmícháme je do mokrých surovin společně s připraveným vejcem. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme ho 15 minut v lednici odpočinout.
Ztuhlé těsto si rozdělíme na 2 části a vyválíme z nich pláty, které dáme péct na 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky necháme vychladnout a následně je v mixéru nadrtíme na strouhanku. Asi jeden hrnek hotové drtě odebereme (budeme jí obalovat kuličky).
Mezitím si kokosové mléko svaříme s cukrem na mírném plamenu. Bude to trvat asi 10 minut. Vznikne nám pak kondenzované mléko. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo v kastrůlku! Necháme ho následně zchladnout. Naše studené kondenzované mléko vyšleháme s máslem a hotový krém smícháme s medovníkovou strouhankou. Tuto hmotu necháme řádně zatuhnout v lednici na 2 hodiny.
Nakonec tvarujeme z těsta kuličky, které obalujeme strouhankou, kterou jsme si odebrali stranou.
Ahoj.Je to príma.