třešně

Sezóna třešní je tady – 3 skvělé dezerty, které musíte zkusit!

Také vám už lednice přetéká hromadou třešní ze zahrádky a dochází vám nápady, jak je zpracovat?  Nemějte strach! Dnes jsme si pro vás totiž připravili 3 skvělé tipy, jak je zužitkovat v lahodných dezertech. Příprava těchto receptů je naprosto jednoduchá a zvládne ji i začátečník. A navíc už nemusíte vyhazovat fůru plesnivějících třešní!

Babiččina domácí bublanina

Bublanina je už takovou stálicí, do které můžeme zakomponovat čerstvé třešně. Ale s tímto vyladěným receptem se skutečně vrátíte zpátky do dětství a vzpomenete si na bublaninu, kterou vám pekla vaše babička.

Ingredience: 

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • třešně

Postup přípravy: 

Tyčovým mixérem si vyšleháme vejce, cukry, olej a mléko do hladké směsi. Do té následně všleháme všechny suché ingredience.

Hotové těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (či dortovou formu) a posypeme ho vypeckovanými třešněmi (množství je na vás). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

bublanina

Americký třešňový koláč

Ještě jste neobjevili kouzlo amerických koláčů? V tom případě je čas to napravit! Vyzkoušejte tento lahodný koláček, který je křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř!

Ingredience na těsto: 

  • 375 g hladké mouky (+ mouka na poprášení)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce studené vody
  • 225 g (1 hrnek) másla

Ingredience na náplň: 

  • 6 hrnků vypeckovaných třešní
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy: 

Těsto si připravíme smícháním mouky, cukru, soli, ledové vody a na kostky nakrájeného másla. Rukama ho vypracujeme a necháme odležet v lednici.

Mezitím k vypeckovaným třešním přidáme cukr, skořici, citronovou šťávu, trochu másla a nakonec kukuřičný škrob.

Odleželé těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme a vyřízneme z ní kolo ve tvaru naší koláčové formy. Tuto část použijeme na dno. Druhou rozválíme a z těsta vykrojíme asi 8 až 10 pásů. Ty přijdou navrch.

Do vymazané formy nejdříve přendáme spodní vrstvu těsta a propícháme ji vidličkou. Poté přidáme třešňovou náplň. Nakonec vršek ozdobíme pásy, které skládáme křížem krážem, dokud nám nevznikne krásné mřížkování. Koláč můžeme ještě pomazat vejcem a posypat cukrem.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 min. Poté na dno trouby dáme alobal a pokračujeme v pečení na 180 °C po dobu 30 min. Koláč necháme úplně vychladnout a můžeme servírovat!

třešňový dort

Super čokoládové muffiny s třešněmi

Třešně a čokoláda je chuťová kombinace, kterou jistě dobře znáte. Kyselost třešní úžasně doplňuje sladkost čokolády a my potom zažíváme to pověstné nebe v puse. Proto musíte vyzkoušet tyto nadýchané muffiny!

Ingredience: 

  • 160 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 200 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 150 – 200 g třešní
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody

Postup přípravy: 

Z celkového množství vypeckovaných třešní si oddělíme 100 g, které rozmixujeme na hladké pyré. Poté ho smícháme s rozpuštěným máslem, vejcem a cukrem.

Do mokré směsi přidáme mouku, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu a vše spolu dobře promícháme. Do hotového těsta poté přidáme zbylé třešně.

Muffiny pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 min.

čokoládové muffiny s třešněmi



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak na domácí kečup za pár korun

5 tipů, jak na kvalitnější spánek

Cuketová sezóna – další skvělé recepty

Do boje proti hmyzu s domácími přírodními repelenty

3 zdravé recepty na letní polévky

Doporučujeme