lívance a palačinky

Recepty na palačinky a lívance (ne)tradičně

Palačinky či lívance – jednoduché jídlo ať už přímo k obědu, večeři nebo jen jako chutná svačinka. Spojují v sobě hned několik výhod: snadnou a rychlou přípravu – stačí smíchat pár ingrediencí a šup s nimi na pánev, univerzálnost – můžete je zvolit v podstatě v jakoukoliv denní dobu, a nespočet možných kombinací a variant – sednou každým chuťovým buňkám!

Palačinky s marmeládou, tvarohem, zmrzlinou ale i s masovou směsí nebo špenátem. Lívance s javorovým sirupem nebo třeba se sýrem. Každý má své vlastní tradiční i netradiční recepty, každému chutná něco jiného. Nechte se inspirovat a možná objevíte svůj nový oblíbený pokrm.

Náš tip: Pro snadnou přípravu vyzkoušejte speciální pánve na palačinky a lívanečníky!

Lehké jogurtové lívance

Ingredience:

  •     1 vejce
  •     150 ml bílého smetanového jogurtu
  •     150 ml polotučného mléka
  •     150 g polohrubé mouky
  •     špetka kypřicího prášku do pečiva
  •     1 kávová lžička medu
  •     1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup:

Vejce lehce rozšleháme a smícháme s jogurtem, přidáme mléko, mouku se špetkou soli a trochu kypřicího prášku. Osladíme medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Zpracujeme v hladké, řidší těsto.

V pánvi rozehřejeme trochu oleje a lívance pečeme z obou stran dozlatova. Podávejte se svou oblíbenou kombinací chutí – s ovocem, marmeládou, sladkou smetanou, polité javorovým sirupem, se skořicovým cukrem nebo třeba nutelou.

lívance a palačinky

Opilé lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Ingredience:

lívance

  •     200 g hladké mouky
  •     2 lžičky kypřicího prášku
  •     špetka soli
  •     1 vejce
  •     300 ml podmáslí nebo mléka
  •     1 lžíce rozpuštěného másla
  •     150 g borůvek (nebo jiné oblíbené ovoce podle chuti)

omáčka

  •     6 lžic světlého medu
  •     3 lžíce rumu
  •     2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mouku s práškem do pečiva a solí promícháme v míse. Podmáslí rozšleháme s vejcem a spojíme s moukou. Vymícháme těsto, do kterého zašleháme rozpuštěné máslo (lívance jsou pak „sametovější“) a zamícháme polovinu borůvek. Na rozpáleném lívanečníku na trošce oleje usmažíme lívance.

Na omáčku vidličkou prošleháme všechny suroviny. Lívance podáváme polité omáčkou a posypané zbylými borůvkami.

lívance a palačinky

Sýrové lívance nejen pro sýromilce

Ingredience:

  •     200-300 g strouhaného sýra dle chuti (může být více druhů)
  •     1 cibule
  •     petrželka
  •     sůl, pepř
  •     hladká mouka
  •     strouhanka
  •     2 vejce
  •     1 kypřicí prášek
  •     mléko

Postup:

Sýry nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme k nim vejce, cibuli nakrájenou najemno, trochu soli a pepře, petrželku, mléko, strouhanku, hladkou mouku a kypřicí prášek, po kterém budou lívance pěkně nadýchané. Ze směsi vymícháme těsto a smažíme v lívanečníku do zlatova. Podáváme jen tak nebo doplníme dle fantazie, například posypeme nastrouhaným sýrem.

Náš tip: Nastrouhaný sýr můžete pro oživení přidat i do plačinkového těsta, například na jarní rolády – recept níže.

lívance a palačinky

Jarní rolády z palačinek na svačinku

Ingredience:

palačinky

  •     300 ml mléka
  •     2 vejce
  •     2 lžíce rozpuštěného másla
  •     150 g polohrubé mouky
  •     sůl

náplň

  •     1 pomazánkové máslo (může být i ochucené)
  •     3 jarní cibulky
  •     1 svazek ředkviček
  •     bylinky podle chuti (pažitka, petrželka…)
  •     80 g šunky (plátky)
  •     6 plátků sýra

Postup:

Ze surovin na těsto umícháme hladké těsto. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky omyjeme a pokrájíme na velmi drobné kousky. Bylinky posekáme nadrobno. V misce rozmícháme pomazánkové máslo (obyčejné nebo s příchutí) s bylinkami.

Část palačinek potřeme ochuceným máslem, posypeme ředkvičkami a cibulkou a pevně srolujeme. Zbytek palačinek potřeme též ochuceným máslem, poklademe plátky šunky a plátky toustového sýra, opět pevně smotáme. Smotané palačinky necháme asi půl hodiny v chladu ztuhnout. Pak nakrájíme šikmo na 3 – 4 díly. Podáváme jako chuťovku nebo jako svačinku.

Náš tip: V této slané kombinaci můžete palačinky kombinovat v podstatě s čímkoliv dle chuti. Skvěle chutnají například s uzeným lososem.

lívance a palačinky

Česnekové palačinky à la caprese

Ingredience:

  •     250 ml mléka
  •     2 vejce
  •     4 lžíce hladké mouky
  •     špetka soli
  •     1 lžička granulovaného česneku nebo dva čerstvé stroužky
  •     olej
  •     4 větší rajčata
  •     200 g mozzarelly
  •     1 lžíce sekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
  •     100 g černých oliv
  •     černý pepř
  •     sůl
  •     parmezán nebo ementál

Postup:

Z mléka, mouky, vajec, soli a česneku ušleháme hladké palačinkové těsto a na pánvi usmažíme palačinky. Naplníme je kousky mozzarelly, plátky rajčat, bazalkou a kolečky oliv, opepříme, osolíme, stočíme, posypeme sýrem a 10 minut zapékáme.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *