lívance a palačinky

Recepty na palačinky a lívance (ne)tradičně

Palačinky či lívance – jednoduché jídlo ať už přímo k obědu, večeři nebo jen jako chutná svačinka. Spojují v sobě hned několik výhod: snadnou a rychlou přípravu – stačí smíchat pár ingrediencí a šup s nimi na pánev, univerzálnost – můžete je zvolit v podstatě v jakoukoliv denní dobu, a nespočet možných kombinací a variant – sednou každým chuťovým buňkám!

Palačinky s marmeládou, tvarohem, zmrzlinou ale i s masovou směsí nebo špenátem. Lívance s javorovým sirupem nebo třeba se sýrem. Každý má své vlastní tradiční i netradiční recepty, každému chutná něco jiného. Nechte se inspirovat a možná objevíte svůj nový oblíbený pokrm.

Náš tip: Pro snadnou přípravu vyzkoušejte speciální pánve na palačinky a lívanečníky!

Lehké jogurtové lívance

Ingredience:

  •     1 vejce
  •     150 ml bílého smetanového jogurtu
  •     150 ml polotučného mléka
  •     150 g polohrubé mouky
  •     špetka kypřicího prášku do pečiva
  •     1 kávová lžička medu
  •     1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup:

Vejce lehce rozšleháme a smícháme s jogurtem, přidáme mléko, mouku se špetkou soli a trochu kypřicího prášku. Osladíme medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Zpracujeme v hladké, řidší těsto.

V pánvi rozehřejeme trochu oleje a lívance pečeme z obou stran dozlatova. Podávejte se svou oblíbenou kombinací chutí – s ovocem, marmeládou, sladkou smetanou, polité javorovým sirupem, se skořicovým cukrem nebo třeba nutelou.

lívance a palačinky

Opilé lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Ingredience:

lívance

  •     200 g hladké mouky
  •     2 lžičky kypřicího prášku
  •     špetka soli
  •     1 vejce
  •     300 ml podmáslí nebo mléka
  •     1 lžíce rozpuštěného másla
  •     150 g borůvek (nebo jiné oblíbené ovoce podle chuti)

omáčka

  •     6 lžic světlého medu
  •     3 lžíce rumu
  •     2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mouku s práškem do pečiva a solí promícháme v míse. Podmáslí rozšleháme s vejcem a spojíme s moukou. Vymícháme těsto, do kterého zašleháme rozpuštěné máslo (lívance jsou pak „sametovější“) a zamícháme polovinu borůvek. Na rozpáleném lívanečníku na trošce oleje usmažíme lívance.

Na omáčku vidličkou prošleháme všechny suroviny. Lívance podáváme polité omáčkou a posypané zbylými borůvkami.

lívance a palačinky

Sýrové lívance nejen pro sýromilce

Ingredience:

  •     200-300 g strouhaného sýra dle chuti (může být více druhů)
  •     1 cibule
  •     petrželka
  •     sůl, pepř
  •     hladká mouka
  •     strouhanka
  •     2 vejce
  •     1 kypřicí prášek
  •     mléko

Postup:

Sýry nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme k nim vejce, cibuli nakrájenou najemno, trochu soli a pepře, petrželku, mléko, strouhanku, hladkou mouku a kypřicí prášek, po kterém budou lívance pěkně nadýchané. Ze směsi vymícháme těsto a smažíme v lívanečníku do zlatova. Podáváme jen tak nebo doplníme dle fantazie, například posypeme nastrouhaným sýrem.

Náš tip: Nastrouhaný sýr můžete pro oživení přidat i do plačinkového těsta, například na jarní rolády – recept níže.

lívance a palačinky

Jarní rolády z palačinek na svačinku

Ingredience:

palačinky

  •     300 ml mléka
  •     2 vejce
  •     2 lžíce rozpuštěného másla
  •     150 g polohrubé mouky
  •     sůl

náplň

  •     1 pomazánkové máslo (může být i ochucené)
  •     3 jarní cibulky
  •     1 svazek ředkviček
  •     bylinky podle chuti (pažitka, petrželka…)
  •     80 g šunky (plátky)
  •     6 plátků sýra

Postup:

Ze surovin na těsto umícháme hladké těsto. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky omyjeme a pokrájíme na velmi drobné kousky. Bylinky posekáme nadrobno. V misce rozmícháme pomazánkové máslo (obyčejné nebo s příchutí) s bylinkami.

Část palačinek potřeme ochuceným máslem, posypeme ředkvičkami a cibulkou a pevně srolujeme. Zbytek palačinek potřeme též ochuceným máslem, poklademe plátky šunky a plátky toustového sýra, opět pevně smotáme. Smotané palačinky necháme asi půl hodiny v chladu ztuhnout. Pak nakrájíme šikmo na 3 – 4 díly. Podáváme jako chuťovku nebo jako svačinku.

Náš tip: V této slané kombinaci můžete palačinky kombinovat v podstatě s čímkoliv dle chuti. Skvěle chutnají například s uzeným lososem.

lívance a palačinky

Česnekové palačinky à la caprese

Ingredience:

  •     250 ml mléka
  •     2 vejce
  •     4 lžíce hladké mouky
  •     špetka soli
  •     1 lžička granulovaného česneku nebo dva čerstvé stroužky
  •     olej
  •     4 větší rajčata
  •     200 g mozzarelly
  •     1 lžíce sekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
  •     100 g černých oliv
  •     černý pepř
  •     sůl
  •     parmezán nebo ementál

Postup:

Z mléka, mouky, vajec, soli a česneku ušleháme hladké palačinkové těsto a na pánvi usmažíme palačinky. Naplníme je kousky mozzarelly, plátky rajčat, bazalkou a kolečky oliv, opepříme, osolíme, stočíme, posypeme sýrem a 10 minut zapékáme.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Gabriela

Ve 4Home působí už od roku 2011 a na svědomí má snad tisíce produktových textů. Nejraději ale píše inspirativní články právě sem do naší Kavárny.

Nejnovější příspěvky

Zbavte se octomilek jednoduchou domácí pastí

Jak zazimovat muškáty

Extra vláčný cuketový perník

Recept na těstoviny s dýňovou omáčkou

Velký bramborákový speciál

Doporučujeme