Pokud se řadíte mezi ty, kteří vždy během přípravy oběda či večeře ušpiní hromadu pánví, hrnců nebo misek, určitě se vám naše tipy budou hodit. Připravili jsme si pro vás totiž recepty na 4 fantastická jídla, která vás zasytí, a navíc nebudete muset ztrácet čas zbytečným mytím nádobí. Připravíte si je totiž pouze za použití jednoho hrnce nebo pánve.
Můžete dát sbohem zdlouhavému úklidu po vaření. Popadněte svou oblíbenou wok pánev nebo kastrol, zapněte plotýnku a můžeme se pustit do přípravy.
Dokonalé chilli con carne
Suroviny:
- 3 menší cibule
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka kukuřice
- 1 tekutý rajčatový protlak (500 ml)
- 280 g mletého masa nebo vegetariánské alternativy
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari
- 1 lžička skořice
- 3 lžičky červené papriky
- sůl a pepř
- 1 větší kostička hořké čokolády
- chilli (vločky)
Postup přípravy:
Na velké WOK pánvi necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Postupně k ní přimícháme koření. Tato směs se nesmí připálit, takže podléváme olejem či vodou, dokud se všechny složky pořádně nepromísí.
Následně přidáme mleté maso, pořádně ho se zbytkem směsi promícháme a opět průběžně podléváme, aby se nám nespálilo.
Když je mleté pěkně opečeno, přidáme rajčatový protlak, plechovku fazolí a kukuřice. Vše řádně smícháme a přidáme vodu tak, aby byla celá směs řidší. Přikryjeme poklicí a necháme na mírném ohni vařit, dokud nám směs nezhoustne. Nezapomeneme občasně promíchávat.
Když je směs krásně hustá a voňavá a maso je uvařené, přidáme 1 větší kostičku hořké čokolády, která se nám hned rozpustí. Servírujeme s chlebem nebo rýží.
Segedinský guláš ve zdravější variantě
Suroviny:
- 1 a 1/2 balíčku sojových kostek
- 2 střední cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 a 1/2 lžíce mletého kmínu
- 3 lžičky hladké mouky
- 1 dcl vody
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g bílého kysaného zelí
- 4 lžíce bílého jogurtu
Postup přípravy:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zhnědnutí, poté přidáme koření a krátce orestujeme. Nakonec zasypeme připravený základ moukou a podlijeme 1 dcl vody. Když směs zhoustne, přidáme litr vývaru.
Do omáčky vložíme bobkové listy, přidáme sojovou omáčku a lehce dochutíme solí a pepřem dle chuti. Do takto připraveného základu dáme vařit sojové kostky.
Nakonec si propláchneme zelí a přidáme ho do omáčky, kterou následně vaříme asi 20 min do změknutí kostek.
Jako poslední krok zjemníme segedin jogurtem a dle fantazie a chuti ho přisladíme nebo přisolíme.
Dýňové kari s cizrnou
Ingredience:
- 1 menší dýně
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 střední cibule
- kousek zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř, kmín
- špetka skořice
- olivový olej
Postup přípravy:
V troubě předehřáté na 200 °C si opečeme na kostky nakrájenou dýni hokkaido, kterou si potřeme trochou oleje a posolíme ji. Bude to trvat asi 20 minut. Nebo ji můžeme uvařit až ve směsi, do které následně přidáme cizrnu.
Na troše olivového oleje si mezitím osmažíme najemno nakrájenou cibuli, zázvor a česnek. Když ingredience hezky zezlátnou, přisypeme k nim kmín, pepř a kurkumu a necháme koření rozvonět cca 1 minutu. Poté naše voňavé suroviny zalijeme plechovkou rajčat a kokosového mléka a celou směs dochutíme solí, pepřem a skořicí. Nakonec přidáme zcezenou cizrnu, upečenou dýni a zasypeme omáčku kari kořením.
Tento a několik dalších receptů z dýně najdete i v našem článku o využití této oblíbené podzimní suroviny.
Guláš z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 500 g cibule
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 5 stroužků česneku
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 krajíce chleba
- kmín
- majoránka
- pepř a sůl
Postup přípravy:
Na olivovém oleji si osmažíme do hněda nadrobno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme na proužky natrhanou hlívu, kterou asi 5 minut restujeme společně s cibulkou.
Směs zasypeme sladkou paprikou a kmínem a necháme společně rozvonět. Následně vmícháme protlak. Poté vše podlijeme vývarem a dusíme asi 15 min do změknutí hlívy. Po této době přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku a dochutíme dle potřeby.
Nakonec směs zahustíme chlebem, který jsme zbavily kůrek a nakrájeli na drobné kostičky. Servírujeme s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami.