vareniky úvodní

Recept na ukrajinské vareniky (s masem i bez)

Vareniky jsou typ plněných těstovinových taštiček, které se hojně servírují na Ukrajině. Připomínají italské ravioli nebo ruské pirohy. Tento recept je naprosto jednoduchý, jeho příprava vás bude stát skutečně pár korun a výrobním procesem můžete zaměstnat celou rodinu. Uvidíte, že u plnění a balení taštiček se zabaví i vaše drobotina.

Vareniky s tofu

Ingredience na těsto: 
(40 – 60 kusů) 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml horké vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Ingredience na náplň: 

  • 2 uvařené nastrouhané brambory
  • 2 bločky uzeného tofu
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Vypracujeme si těsto, které hněteme asi 5 min a poté ho necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Následně ho rozválíme na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka skleničkou nebo speciálním kráječem na taštičky.

Připravíme si směs s tofu – osmažíme nakrájenou cibuli a smícháme ji s rozdrobeným tofu, ochucovadly a drobně nakrájenou jarní cibulkou. Hotová kolečka plníme směsí a v tvořítku na pirohy je řádně stlačujeme, aby nám náplň nikudy nevytekla. Tak nám vzniknou dokonalé vareniky.

Dáme je do vroucí vody a po jejich vyplavání je necháme vařit ještě 8 min. Poté je hned vyndáváme a necháváme okapat.

Můžeme je dle chuti ještě osmažit na másle z obou stran. Servírujeme se smaženou cibulkou a zakysanou smetanou.

vareniky plnění

Vareniky plněné masem

Ingredience na těsto:
(40 – 60 kusů)

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml horké vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Ingredience na náplň: 

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Vypracujeme si těsto, které hněteme asi 5 min a poté ho necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Následně ho rozválíme na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka skleničkou nebo speciálním kráječem na taštičky.

Připravíme si masovou směs – nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova a vmícháme ji do mletého masa společně s ochucovadly a drobně nakrájenou jarní cibulkou. Hotová kolečka plníme směsí a v tvořítku na pirohy je řádně stlačujeme, aby nám náplň nikudy nevytekla. Tak nám vzniknou dokonalé vareniky.

Dáme je do vroucí vody a po jejich vyplavání je necháme vařit ještě 8 min. Poté je hned vyndáváme a necháváme okapat.

Můžeme je dle chuti ještě osmažit na másle z obou stran. Servírujeme se smaženou cibulkou a zakysanou smetanou.

vareniky tvořítko



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme