Ačkoliv si můžete myslet, že zelenina a dezerty nejdou dohromady, náš recept na dokonalý mrkvový dort vás vyvede z omylu. Na našich stránkách, už jste mohli zaregistrovat dokonce několik článků věnovaných tomu, kam schovat zeleninu, aby ji strávníci nepoznali. Může to být k nevíře, ale zákusky a dortíky jsou nejlepší „schovkou“ pro jinak neoblíbenou zeleninu.
Mrkvový dort je už u nás poměrně známou laskominou, která však někdy nechutná dle našich představ. Může být příliš hrudkovatý, uprostřed nepříjemně nedopečený nebo třeba špatně dochucený. Těmto starostem můžete dát sbohem, dnes jsme si pro vás totiž připravili recept na bezkonkurenčně nejlepší mrkvový dort pod sluncem.
Korpus
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku žitné mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- hrst rozinek
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve)
- 1 hrnek jogurtu
- 1 lžíce octa
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
Postup přípravy:
Sypké ingredience smícháme v menší misce. Do velké misky mezitím nastrouháme oloupanou mrkev, ze které vymačkáme přebytečnou vodu, aby nebyl dort příliš vlhký.
K mrkvi přidáme všechny zbylé suroviny a nakonec spolu obě směsi promícháme. Poté rozdělíme těsto na 2 části a pečeme je ve dvou dortových formách (24 cm průměr) v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 min.
Upečený korpus necháme zcela vychladnout a poté ho vyklepneme z formy.
Krém
Nejlepší krém na promazání mrkvového dortu je bezkonkurenčně tvarohový. Fantazii se ale meze nekladou. Každému mrkváči sluší nakyslejší druh krému, který krásně ladí se sladkou chutí korpusu. I tady jsme si pro vás připravili 3 tipy na naše nejoblíbenější náplně.
Na jednoduchý tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce másla
- 2 – 3 lžíce moučkového cukru
- šťáva z půl citronu
Na veganskou kokosovou šlehačku:
- tuhá část ze 2 plechovek kokosového mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička citronové kůry
Na lehký sýrový krém:
- 600 g Lučiny
- 250 g tvarohu
- 80 g másla
- 1 hrnek javorového sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy