Kubánská kuchyně je plná lahodných chutí, vůní a barev. Pokud bychom však měli vybrat jeden recept, který vám představíme, bude to zajisté kubánské congri. Směs rýže a fazolí s dokonale měkkým masem a tradičními smaženými banány. Vyzkoušejte tuto nezvyklou, ale naprosto vynikající kombinaci a připravte své rodině ochutnávku tradiční kubánské kuchyně!
Co potřebujeme:
Congri:
- 1/2 hrnku černých fazolí
- bílá rýže
- olej
- 1/2 cibule
- 1/2 zelené papriky
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1 lžíce bílého vína
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř dle chuti
Maso:
- 600-800 g vepřové plece
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce sladké papriky
- mouka na zaprášení
- sůl a pepř
Smažené banány:
- 2 plantainy (neboli plantýny)
- olej na smažení
- sůl
Jak na to:
Nejprve si uvaříme 1/2 fazolí s 6 hrnky vody v tlakovém hrnci. Stačí nám 20 minut a poté fazole přecedíme. Pozor, vodu z uvařených fazolí si necháme, použijeme ji na vaření rýže! Do menšího kastrůlku si nalijeme asi lžíci oleje. Přidáme nakrájenou cibuli, půl zelené papriky, nasekaný česnek, bobkový list, kmín, bazalku, pepř a oregano. Na mírném plamenu necháme rozvonět tento aromatický základ. Vodu, která nám zbyla po vaření fazolí ochutíme lžící bílého vína, lžící octa a solí. Přidáme náš aromatický základ a nakonec i rýži. Necháme vařit, dokud není rýže hotová. Poté přidáme uvařené fazole a dochutíme solí a pepřem.
Maso si nakrájíme na kostičky a smícháme ho s prolisovaným česnekem a sladkou paprikou. Na oleji si osmažíme cibulku dozlatova a přidáme k ní zatáhnout naše namarinované maso. Jakmile je masíčko pěkně opečené, zaprášíme ho moukou, necháme chvíli rozvonět a podlijeme vodou. Maso můžeme dusit přímo na plotně, ale nejlepší je ho i s kastrolem dát do trouby a postupně dopékat. Nezapomínáme podlévat vodou. Dusíme do změknutí a dochutíme solí a pepřem.
Dva zelené plantainy si oloupeme a nakrájíme na tlustší plátky. Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme je z obou stran, dokud nejsou zevnitř měkké a svrchu pěkně zlaté a křupavé.
Servírujeme se salátkem, cibulí, rajčaty či jinou čerstvou zeleninou dle chuti.
Prosím nejsem znala v cizí zelenině,přiznávám že jsem v tohle dosti blbá.Muze mi někdo vysvětlit co je to za zeleninuPlaitaij?Opravdu nemám ani tušení co to je za zeleninu.Dekuji moooc za vaši pomoc s odpověď.
Dobry den, jedna se o druh bananu ktere se hodi na smazeni nebo peceni.
Pravděpodobně máte drobnou chybu v názvu „zeleniny-plaitaij“, s vysokou pravděpodobností se jedná o plantaine, což je druh drobnějších banánů,ne vždy a všude v republice k dostání.
To bude https://cs.wikipedia.org/wiki/Plantain.