Přichází období, na které se celý rok těšíme. Začátek jara svádí k opékání. A jak dobře víte, nemusí jít jen o opékání špekáčků nebo párků. Milovníci sladkého už jistě vyráží do obchodů na nákup oblíbené pochoutky – marshmallows. Tak se často stává, že za pár dní regály zejí prázdnotou a my odcházíme s prázdnou.
Věděli jste ale, že si marshmallows můžete připravit i doma? Není to zase taková alchymie a výroba jistě zabaví i vaši drobotinu!
Jak na domácí marshmallows
Ingredience:
- 2/3 hrnku moučkového cukru
- 1/3 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 hrnek studené vody
- 2 a 1/2 lžíce želatiny
- 2/3 hrnku agáve sirupu (nebo kukuřičného sirupu)
- 2 hrnky cukru krystal
- lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup přípravy:
Smícháme moučkový cukr a kukuřičný škrob a touto směsí vysypeme vymaštěný plech (část si ponecháme na další posypání).
Želatinu rozmícháme v 1/2 hrnku studené vody a necháme ji 15 min odležet.
Zbylou polovinu vody smícháme se sirupem, cukrem krystal, vanilkovým extraktem a solí v menším kastrůlku a směs necháme provařit na plotně (na mírném plamenu, dokud nedosáhne 100 – 120 °C).
Horkou cukrovou směs vlijeme do želatiny a okamžitě začneme mixovat tyčovým mixérem na nízký výkon. Postupně výkon zvyšujeme a mixujeme cca 10 min, dokud nám nevznikne nadýchaná hladká pěna.
Tu si vlijeme na vysypaný plech a pořádně ji rozetřeme do všech krajů. Vše řádně posypeme směsí cukru a škrobu.
Plech s hmotou necháme odležet alespoň na 12 h. Poté si tento základ vyklopíme na pracovní plochu a rozkrájíme placku na marshmallowny (velikost je na vás).