Občas máme velké oči a v naší kuchyni se najednou objeví velké množství nespotřebovaných banánů, které nakonec obvykle skončí v koši mezi odpadky. Věděli jste ale, že právě přezrálé banány jsou ta nejlepší vychytávka každé šikovné kuchařky?
Banán s nahnědlou či úplně zčernalou slupkou je právě ve stádiu největší sladkosti. Byla by proto škoda je jen tak vyhodit kvůli ošklivému zevnějšku. Jak se říká – „Nesuď knihu podle obalu.“. Pokud ale ještě netušíte, do jakých pochutin je nejlépe zužitkovat, vyzkoušejte pár našich receptů.
Banánový milkshake se šlehačkou
Ingredience:
- 1 přezrálý banán
- 1 hrnek mléka
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
- špetka skořice
- šlehačka
Postup přípravy:
Banán rozmixujeme s mlékem, zmrzlinou a skořicí v mixéru a servírujeme ještě studené s porcí šlehačky.
Pokud byste si nechtěli dopřát takovou kalorickou bombu a raději byste zužitkovali staré banány do nějakého smoothie, můžete se inspirovat v našem dalším článku, ve kterém se věnujeme právě zdravějším variantám milkshaků.
Domácí banánový chlebíček
Ingredience:
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 3 velké přezrálé banány
- 1 lžíce octa
- 1/4 hrnku mléka
- vlašské ořechy (jemně pokrájené)
Postup přípravy:
Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme je se zbytkem tekutých surovin. Smícháme i veškeré sypké suroviny a obě směsi spolu propracujeme vařečkou. Těsto vylijeme do chlebové formy a posypeme ho pokrájenými vlašskými ořechy. Chlebíček pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 50 minut.
Banánové lívance
Ingredience:
- 4 přezrálé banány
- 4 vejce
- 1 hrnek namletých ovesných vloček
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ovoce, semínka a sirup na ozdobení
Postup přípravy:
Všechny suroviny spolu rozmixujeme ve výkonném mixéru v hladké tekuté těsto. Lívance opékáme cca 2 minuty z každé strany na nepřilnavé pánvi potřené trochou kokosového oleje. Servírujeme polité sirupem, s oblíbeným ovocem či semínky.
Banánovo-čokoládové muffiny
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce
- 2 zralé banány
- 50 g cukru
- 150 g rozpuštěného másla
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 1 hrnek čokoládových peciček
Postup přípravy:
Vejce vyšleháme s cukrem a máslem. V další misce rozmačkáme banány a obě směsi smícháme. Vedle si připravíme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do vlhké směsi. Vznikne nám tekuté lepivé těsto. Do těsta ještě přidáme čokoládové pecičky a vylijeme do košíčků připravených na muffinovém plechu. Pečeme na 180°C na 20 min.