horká čokoláda recepty

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Zima je období, kdy si rozhodně můžeme bez výčitek zahřešit a dopřát si něco sladkého na zub. A to i pokud jde o nápoje, vedle svařáků, punčů a vaječných likérů k tomuto období neodmyslitelně patří i horká čokoláda. Máte ji nejraději se šlehačkou, pořádnou porcí marshmallows nebo jen tak…? A co takhle přidat kapku alkoholu?

Jak správně připravit horkou čokoládu

Pokud si chcete připravit opravdu lahodnou krémovou horkou čokoládu, zapomeňte na všechny směsi v prášku nebo kakao. Základem je vždy poctivá kvalitní čokoláda, buď v podobě čoček nebo klasická tabulka čokolády nasekaná na menší kousky. Na čokoládě se rozhodně nevyplatí šetřit. Pro ještě krémovější konzistenci můžete mléko doplnit trochou tučné smetany.

Samotná příprava se u jednotlivých druhů čokolády v základu moc neliší. Do kastrolu dejte mléko (smetanu) a čokoládu a pomalu zahřívejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pamatujte, že se nikdy nesmí vařit. Pokud přidáváte do čokolády alkohol, zpravidla je nejlepší to udělat až nakonec.

kvalitní čokoláda

Recepty na horkou čokoládu s kapkou alkoholu

Horká čokoláda je sama o sobě pohlazením pro duši. A když navíc přidáte nějakou tu kapku alkoholu, bude mít zima teprve ten správný říz a mrazy si na vás nepřijdou.

Horká čokoláda z karibiku

Netradiční spojení chuti kokosového mléka s kapkou rumu dostane na kolena nejednoho piráta.

Ingredience:

  • 1 hrnek tučného mléka
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • cca 170 g kvalitní tmavé čokolády (alespoň 70%)
  • 120 ml kvalitního kořeněného rumu

Mléko a čokoládu zvolna rozehřejte v malém kastrolu, dokud se čokoláda nerozpustí. Na závěr vmíchejte rum a podávejte. Nejlepší je se šlehačkou posypanou čokoládovými hoblinkami a kokosem.

horká čokoláda s rumem

Svařáková horká čokoláda s vínem

Horká čokoláda a svařák v jednom? Ano, prosím!

Ingredience:

  • 2/3 hrnku kvalitní tmavé čokolády (alespoň 70%)
  • 2/3 hrnku suchého červeného vína (doporučujeme merlot, shiraz, cabernet sauvignon)
  • 1/2 hrnku tučného mléka
  • 1/2 hrnku smetany na vaření
  • 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Náš tip! Pro výraznější říz můžete zkombinovat s oblíbeným svařákovým kořením a přidat pár kapek čerstvé pomerančové šťávy.

Čokoládu, víno, mléko, smetanu a cukr smíchejte v malém kastrolu. Množství cuktu přizpůsobte sladkosti vína – k sušším vínům je lepší přidat, sladší zase potřebují méně. Na středním ohni za stálého míchání zahřejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude horká. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilku a sůl. Nalijte do hrnků a podávejte. Doporučujeme navrch nastrouhat trochu pomerančové kůry za posypat trochou skořice.

horká čokoláda s vínem

Ruby čokoláda políbená ovocem

Že jste ještě nikdy neslyšeli o ruby čokoládě? Je to možné, protože je ve světě čokolády poměrně novinkou. A rozhodně se nejedná o běžnou čokoládu obarvenou na růžovo. Vyrábí se ze speciální odrůdy kakaových bobů zvaných Ruby cocoa, které rostou v Ekvádoru, Brazílii a na Pobřeží Slonoviny.  Kromě barvy se liší i chutí – má jemný ovocný tón s lehce nakyslým dozněním a jemným vanilkovým podtónem. A pro přípravu horké čokolády je jako dělaná.

Ingredience:

  • 1 ½ hrnku tučného mléka
  • ½ hrnku smetany na vaření
  • cca 170 g čoček ruby čokolády
  • 100 ml ovocného likéru (nejlepší je malinový)

Do kastrolu dejte mléko, smetanu a čokoládu, na mírném ohni míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Kastrol odstavte, vmíchejte likér a podávejte. Nezapomeňte na poctivou tečku v podobě kupičky marshmallows nebo šlehačky ozdobené mrazem sušenými malinami.

Náš tip! Pokud si chcete dopřát opravdovou malinovou bombu, místo přidání likéru do čokolády si z něj s čerstvými malinami a cukrem svařte tzv. horké maliny a dejte je na dno hrnku před nalitím čokolády. Místo likéru můžete použít i brandy.

ruby horká čokoláda



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *