Zima je období, kdy si rozhodně můžeme bez výčitek zahřešit a dopřát si něco sladkého na zub. A to i pokud jde o nápoje, vedle svařáků, punčů a vaječných likérů k tomuto období neodmyslitelně patří i horká čokoláda. Máte ji nejraději se šlehačkou, pořádnou porcí marshmallows nebo jen tak…? A co takhle přidat kapku alkoholu?
Jak správně připravit horkou čokoládu
Pokud si chcete připravit opravdu lahodnou krémovou horkou čokoládu, zapomeňte na všechny směsi v prášku nebo kakao. Základem je vždy poctivá kvalitní čokoláda, buď v podobě čoček nebo klasická tabulka čokolády nasekaná na menší kousky. Na čokoládě se rozhodně nevyplatí šetřit. Pro ještě krémovější konzistenci můžete mléko doplnit trochou tučné smetany.
Samotná příprava se u jednotlivých druhů čokolády v základu moc neliší. Do kastrolu dejte mléko (smetanu) a čokoládu a pomalu zahřívejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pamatujte, že se nikdy nesmí vařit. Pokud přidáváte do čokolády alkohol, zpravidla je nejlepší to udělat až nakonec.
Recepty na horkou čokoládu s kapkou alkoholu
Horká čokoláda je sama o sobě pohlazením pro duši. A když navíc přidáte nějakou tu kapku alkoholu, bude mít zima teprve ten správný říz a mrazy si na vás nepřijdou.
Horká čokoláda z karibiku
Netradiční spojení chuti kokosového mléka s kapkou rumu dostane na kolena nejednoho piráta.
Ingredience:
- 1 hrnek tučného mléka
- 1 hrnek kokosového mléka
- cca 170 g kvalitní tmavé čokolády (alespoň 70%)
- 120 ml kvalitního kořeněného rumu
Mléko a čokoládu zvolna rozehřejte v malém kastrolu, dokud se čokoláda nerozpustí. Na závěr vmíchejte rum a podávejte. Nejlepší je se šlehačkou posypanou čokoládovými hoblinkami a kokosem.
Svařáková horká čokoláda s vínem
Horká čokoláda a svařák v jednom? Ano, prosím!
Ingredience:
- 2/3 hrnku kvalitní tmavé čokolády (alespoň 70%)
- 2/3 hrnku suchého červeného vína (doporučujeme merlot, shiraz, cabernet sauvignon)
- 1/2 hrnku tučného mléka
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Náš tip! Pro výraznější říz můžete zkombinovat s oblíbeným svařákovým kořením a přidat pár kapek čerstvé pomerančové šťávy.
Čokoládu, víno, mléko, smetanu a cukr smíchejte v malém kastrolu. Množství cuktu přizpůsobte sladkosti vína – k sušším vínům je lepší přidat, sladší zase potřebují méně. Na středním ohni za stálého míchání zahřejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude horká. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilku a sůl. Nalijte do hrnků a podávejte. Doporučujeme navrch nastrouhat trochu pomerančové kůry za posypat trochou skořice.
Ruby čokoláda políbená ovocem
Že jste ještě nikdy neslyšeli o ruby čokoládě? Je to možné, protože je ve světě čokolády poměrně novinkou. A rozhodně se nejedná o běžnou čokoládu obarvenou na růžovo. Vyrábí se ze speciální odrůdy kakaových bobů zvaných Ruby cocoa, které rostou v Ekvádoru, Brazílii a na Pobřeží Slonoviny. Kromě barvy se liší i chutí – má jemný ovocný tón s lehce nakyslým dozněním a jemným vanilkovým podtónem. A pro přípravu horké čokolády je jako dělaná.
Ingredience:
- 1 ½ hrnku tučného mléka
- ½ hrnku smetany na vaření
- cca 170 g čoček ruby čokolády
- 100 ml ovocného likéru (nejlepší je malinový)
Do kastrolu dejte mléko, smetanu a čokoládu, na mírném ohni míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Kastrol odstavte, vmíchejte likér a podávejte. Nezapomeňte na poctivou tečku v podobě kupičky marshmallows nebo šlehačky ozdobené mrazem sušenými malinami.
Náš tip! Pokud si chcete dopřát opravdovou malinovou bombu, místo přidání likéru do čokolády si z něj s čerstvými malinami a cukrem svařte tzv. horké maliny a dejte je na dno hrnku před nalitím čokolády. Místo likéru můžete použít i brandy.