vaječné likéry

Vaječný likér třikrát jinak

Vaječný likér neodmyslitelně patří k zimnímu období a především k vánočním svátkům. Většina z nás jistě sáhne spíše po kupovaném, protože se bojí náročnosti domácí přípravy, nebo nechce investovat svůj drahocenný čas, když ho v supermarketu seženeme za pár korun. Pokud ale jednou vyzkoušíte domácí vaječňák, už není cesty zpět. Proto jsme si pro vás připravili 3 osvědčené recepty na dokonalý vaječný likér.

(Ne)vaječný veganský likér

Na kondenzované kokosové mléko:

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 150 g cukru nebo jiného sladila (světlého)

Na (ne)vaječný likér:

  • 4 vanilkové pudingy (4×125 g)
  • rum nebo rumové aroma
  • špetka kurkumy

Postup přípravy:

V hrnci přivedeme k varu kokosové mléko, poté přisypeme cukr a stáhneme na nejnižší stupeň, s občasným promícháváním vaříme zhruba půl hodiny. Kondenzované kokosové mléko přelijeme do nádoby a necháme vychladnout.

Vanilkové pudingy společně s kondenzovaným mlékem a rumem smícháme v hladký likér, který dle potřeby ředíme vodou do požadované konzistence. Pro dosažení zlatavé barvy použijeme špetku kurkumy.

Skladujeme v uzavřené lahvi v chladu, nejlépe v lednici.

nevaječný likér

Tradiční americký eggnog

Ingredience: 

  • 6 žloutků
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek smetany
  • 2 kousky hřebíčku
  • špetka skořice
  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce burbonu
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy: 

Nejprve si vyšleháme vaječné žloutky, do kterých postupně přisypáváme cukr, dokud nám nevznikne světlá pěna. V hrnci si mezitím rozehřejeme mléko společně s hřebíčkem a skořicí. Nevaříme, pouze ohříváme, dokud není mléko horké.

Do připravené vaječné pěny postupně vmícháváme přibližně polovinu horkého mléka. Tento základ poté vmícháme do zbytku mléka v hrnci. Začneme směs znovu ohřívat na mírném plamenu, dokud nezačne houstnout a lepit se na vařečku.

V tu chvíli směs odstavíme z plamene a vmícháme do ní smetanu. Následně ji přecedíme přes sítko a necháme hodinu chladit. Nakonec do vychlazeného „vaječňáku“ přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový extrakt, burbon a rum.

eggnog

Poctivý český vaječňák

Ingredience: 

  • 8 žloutků
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru (40 až 50 g)
  • 1 l mléka (nejlépe plnotučné)
  • 1 smetana ke šlehání
  • lžička vanilkového extraktu
  • 350 ml rumu

Postup přípravy: 

Vaječné žloutky si nejprve vyšleháme společně s cukrem do husté pěny, do které vmícháme kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a vanilkový extrakt.

Tento základ necháme ohřívat v hrnci na mírném plamenu, dokud směs nezačne houstnout a chytat se na vařečku. Poté ji odstavíme z plamene a necháme vychladnout.

Do hotového likéru samozřejmě ještě vmícháme rum a můžeme ochutnávat!

vaječňák



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme