domácí zmrzliny

Jak na domácí zmrzlinu – levně a zdravě

Jakmile přijde dlouho očekávané léto, které s sebou přinese nesnesitelná horka, je samozřejmé, že brzy co nejrychleji vyhledáme stánek se zmrzlinou a takto jsme schopni mlsat každý parný den. Sladké hřešení v podobě lahodných krémových zmrzlin se nám ale nemusí příliš vyplatit. Sice jsme příjemně osvěženi a naše chutě jsou uspokojeny, ale naše tělo nám příliš nepoděkuje. Mnohdy totiž takové množství cukru a tuku nemusí dělat dobrotu.

Pokud se bojíte o svou postavu, ale nehodláte se vzdát tohoto sladkého potěšení, máme pro vás jednoduché recepty na domácí zmrzliny, které svede i začátečník. Stačí si jen udělat pár minut času a můžete vykouzlit lahodnou domácí zmrzlinu ze zdravých surovin, která nadchne i vaši drobotinu.

Lahodná malinová zmrzlina se smetanou

Ingredience: 

  • 1 balení mražených malin (cca 350 g)
  • 2/3 hrnku smetany
  • 1/2 hrnku kokosového nebo třtinového cukru

Postup přípravy: 

Veškeré ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru a výslednou hmotu necháme zmrazit alespoň na 4 hodiny. Poté servírujeme s čerstvým ovocem.

malinová zmrzlina se smetanou

Pětiminutová „zmrzka z pytlíku“

Ingredience: 

  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 uzavíratelné sáčky (1 menší na zmrzlinu a 1 velký na led)
  • 6 lžic soli
  • 2 hrnky ledu

Postup přípravy: 

Do menšího sáčku nalijeme mléko, přidáme cukr a vanilkový extrakt. Do velkého sáčku dáme led a sůl.
Poté vložíme pevně uzavřený sáček se zmrzlinovým základem do sáčku s ledem a ten těsně uzavřeme. Takto třeseme směsí přibližně 5 minut. Žádný ze sáčků neotvíráme!
Až v momentě, kdy vidíme, že hmota v pytlíku připomíná zmrzlinu, můžeme sáčky otevřít a hotovou zmrzlinu podávat.
Ozdobíme strouhanou čokoládou a špetkou mleté kávy.

zmrzka z pytlíku

(Ne)mléčná borůvková zmrzlina

Tato zmrzlina je vhodná pro milovníky sladkého s alergií na laktózu a také pro vegany, kteří se chtějí vyhnout živočišným produktům.

Ingredience: 

  • 3 hrnky mražených borůvek
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 plechovka kokosového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2/3 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžíce vodky (aby zmrzlina nepřemrzla)

Postup přípravy: 

Veškeré ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru a hotový základ necháme alespoň 7 hodin v mrazáku zatuhnout.

borůvková zmrzlina

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Sezóna dýní je tady – 3 podzimní dezerty z dýně, které zvládne každý

Dýňové latté – jedinečná chuť podzimu

Zázračný šípek aneb podzimní vitamínová bomba

Vůně kultur – tradiční korejská kuchyně

5 tipů, jak nepodléhat podzimnímu splínu

Doporučujeme