Jakmile přijde dlouho očekávané léto, které s sebou přinese nesnesitelná horka, je samozřejmé, že brzy co nejrychleji vyhledáme stánek se zmrzlinou a takto jsme schopni mlsat každý parný den. Sladké hřešení v podobě lahodných krémových zmrzlin se nám ale nemusí příliš vyplatit. Sice jsme příjemně osvěženi a naše chutě jsou uspokojeny, ale naše tělo nám příliš nepoděkuje. Mnohdy totiž takové množství cukru a tuku nemusí dělat dobrotu.
Pokud se bojíte o svou postavu, ale nehodláte se vzdát tohoto sladkého potěšení, máme pro vás jednoduché recepty na domácí zmrzliny, které svede i začátečník. Stačí si jen udělat pár minut času a můžete vykouzlit lahodnou domácí zmrzlinu ze zdravých surovin, která nadchne i vaši drobotinu.
Lahodná malinová zmrzlina se smetanou
Ingredience:
- 1 balení mražených malin (cca 350 g)
- 2/3 hrnku smetany
- 1/2 hrnku kokosového nebo třtinového cukru
Postup přípravy:
Veškeré ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru a výslednou hmotu necháme zmrazit alespoň na 4 hodiny. Poté servírujeme s čerstvým ovocem.
Pětiminutová „zmrzka z pytlíku“
Ingredience:
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 uzavíratelné sáčky (1 menší na zmrzlinu a 1 velký na led)
- 6 lžic soli
- 2 hrnky ledu
Postup přípravy:
Do menšího sáčku nalijeme mléko, přidáme cukr a vanilkový extrakt. Do velkého sáčku dáme led a sůl.
Poté vložíme pevně uzavřený sáček se zmrzlinovým základem do sáčku s ledem a ten těsně uzavřeme. Takto třeseme směsí přibližně 5 minut. Žádný ze sáčků neotvíráme!
Až v momentě, kdy vidíme, že hmota v pytlíku připomíná zmrzlinu, můžeme sáčky otevřít a hotovou zmrzlinu podávat.
Ozdobíme strouhanou čokoládou a špetkou mleté kávy.
(Ne)mléčná borůvková zmrzlina
Tato zmrzlina je vhodná pro milovníky sladkého s alergií na laktózu a také pro vegany, kteří se chtějí vyhnout živočišným produktům.
Ingredience:
- 3 hrnky mražených borůvek
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 plechovka kokosového krému
- šťáva z 1/2 citronu
- 2/3 hrnku kokosového cukru
- 1 lžíce vodky (aby zmrzlina nepřemrzla)
Postup přípravy:
Veškeré ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru a hotový základ necháme alespoň 7 hodin v mrazáku zatuhnout.