Jak jistě sami víte, kečup je asi nejpoužívanější přílohová omáčka u nás. Má příjemně nasládlou chuť, je lehce nakyslý a můžete ho zakoupit i v pálivé variantě. Na hranolky, párek v rohlíku, ke smažáku či do omáčky, hodí se zkrátka skoro ke všemu. Napadlo vás ale, že si takový kečup můžete připravit i doma z pár jednoduchých surovin? My vám dnes ukážeme, jak na to.
Proč si připravit domácí kečup:
- neobsahuje žádné konzervační látky
- můžete zužitkovat nadúrodu rajčat ze zahrádky či skleníku
- suroviny zakoupíte za pár korun
- je to skvělý dárek pro rodinu či známé
Recept na domácí kečup
Ingredience:
(na 8 sklenic)
- 3 kg rajčat
- 1 kg jablek
- 1 kg cibule
- 500 g cukru
- 5 bobkových listů
- 3 celé skořice
- 5 kousků hřebíčku
- 5 kuliček pepře
- 2 vrchovaté lžičky sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 hrnek octa
Postup přípravy:
Rajčata nakrájíme na menší kostky. Cibuli a jablka si oloupeme a také je nakrájíme na stejně velké kousky. Poté je přendáme do velkého hrnce a do směsi přidáme cukr, bobkové listy, skořici, hřebíček, pepř a sladkou a pálivou papriku. Tento základ vaříme na mírném plamenu, dokud zelenina úplně nezměkne.
Poté ze směsi vyjmeme koření a vše důkladně rozmixujeme a přilijeme do ní hrnek octa. Směs je také potřeba přecedit přes síto, abychom odstranili zbylé kousky slupek. Nakonec náš hotový kečup přelijeme do sklenic, které následně sterilujeme úplně ponořené v mírně probublávající vodě cca 15 – 20 min.