domácí kečup úvodní

Jak na domácí kečup za pár korun

Jak jistě sami víte, kečup je asi nejpoužívanější přílohová omáčka u nás. Má příjemně nasládlou chuť, je lehce nakyslý a můžete ho zakoupit i v pálivé variantě. Na hranolky, párek v rohlíku, ke smažáku či do omáčky, hodí se zkrátka skoro ke všemu. Napadlo vás ale, že si takový kečup můžete připravit i doma z pár jednoduchých surovin? My vám dnes ukážeme, jak na to.

Proč si připravit domácí kečup: 

  • neobsahuje žádné konzervační látky
  • můžete zužitkovat nadúrodu rajčat ze zahrádky či skleníku
  • suroviny zakoupíte za pár korun
  • je to skvělý dárek pro rodinu či známé

krájení rajčat

Recept na domácí kečup

Ingredience: 
(na 8 sklenic) 

  • 3 kg rajčat
  • 1 kg jablek
  • 1 kg cibule
  • 500 g cukru
  • 5 bobkových listů
  • 3 celé skořice
  • 5 kousků hřebíčku
  • 5 kuliček pepře
  • 2 vrchovaté lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 hrnek octa

Postup přípravy: 

Rajčata nakrájíme na menší kostky. Cibuli a jablka si oloupeme a také je nakrájíme na stejně velké kousky. Poté je přendáme do velkého hrnce a do směsi přidáme cukr, bobkové listy, skořici, hřebíček, pepř a sladkou a pálivou papriku. Tento základ vaříme na mírném plamenu, dokud zelenina úplně nezměkne.

Poté ze směsi vyjmeme koření a vše důkladně rozmixujeme a přilijeme do ní hrnek octa. Směs je také potřeba přecedit přes síto, abychom odstranili zbylé kousky slupek. Nakonec náš hotový kečup přelijeme do sklenic, které následně sterilujeme úplně ponořené v mírně probublávající vodě cca 15 – 20 min.

kečup 2



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Bokashi kompost – revoluce v domácím kompostování

Léčivá síla bylin: jak se bránit před nemocemi

Tajemství vatikánského chleba štěstí

Tip na nedělní oběd: krůtí „čína“ s rýží

Kombucha – zázrak plný probiotik

Doporučujeme