Dýňová sezóna je v plném proudu a podzim zase v plné síle. V deštivém počasí a chladu, který se začíná vkrádat pod kabát rozhodně přijde vhod něco pořádného k zahřátí. Ještě než ale zahájíte tu pravou svařákovou sezónu, nenechte si ujít příležitost vyzkoušet originální chuť dýňového latté.
Název Pumpkin spice latté na vás možná doráží i z vývěsních tabulí renomovaných kaváren, zkuste si ale tento poklad uvařit přímo doma – poctivě kořeněný, poctivě dýňový a bez zbytečné hromady cukru. Příprava není vůbec náročná a chuť je opravdu nesrovnatelná!
Co budete potřebovat?
(2 porce)
- 1 ½ hrnku plnotučného mléka (můžete použít i kokosové nebo mandlové)
- ½ hrnku vody
- 2 lžíce domácího dýňového pyré (dýně Hokkaidó nebo English Pie), nebo dle chuti
- sůl
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého kardamomu (nemusí být)
- 4 lžičky javorového sirupu (může být i jiné sladidlo), nebo dle chuti
- 2 šálky espressa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Jak na to?
Nejdříve si připravte poctivé domácí dýňové pyré. Dýni rozpulte a zbavte ji semínek, oloupejte nakrájejte na větší kusy, jen zlehka osolte. Rozložte kousky dýně na plech na pečicí papír a pečte v troubě do změknutí. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, poté ji rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.
Náš tip! Dýňové pyré můžete skladovat až týden v lednici nebo ho dát zamrazit. Určitě se bude hodit i na další podzimní vaření a pečení.
Připravte si espresso. Do rendlíku dejte mléko, vodu, dýňové pyré, všechno koření a javorový sirup. Zlehka zahřejte (nevařte). Metličkou vyšlehejte do hladka, aby se ingredience řádně propojily. Odstavte z plotny, přidejte espresso a vanilkový extrakt a opět důkladně promíchejte. Dochuťte dle preferencí svých chuťových buněk, rozdělte do kávových sklenic a můžete podávat.
Náš tip! Pro luxusní požitek z kávy můžete navrch přidat trochu domácí šlehačky a špetku skořice nebo muškátového oříšku.