dýňové latté

Dýňové latté – jedinečná chuť podzimu

Dýňová sezóna je v plném proudu a podzim zase v plné síle. V deštivém počasí a chladu, který se začíná vkrádat pod kabát rozhodně přijde vhod něco pořádného k zahřátí. Ještě než ale zahájíte tu pravou svařákovou sezónu, nenechte si ujít příležitost vyzkoušet originální chuť dýňového latté.

Název Pumpkin spice latté na vás možná doráží i z vývěsních tabulí renomovaných kaváren, zkuste si ale tento poklad uvařit přímo doma – poctivě kořeněný, poctivě dýňový a bez zbytečné hromady cukru. Příprava není vůbec náročná a chuť je opravdu nesrovnatelná!

Co budete potřebovat?

(2 porce)

  • 1 ½ hrnku plnotučného mléka (můžete použít i kokosové nebo mandlové)
  • ½ hrnku vody
  • 2 lžíce domácího dýňového pyré (dýně Hokkaidó nebo English Pie), nebo dle chuti
  • sůl
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
  • 4 lžičky javorového sirupu (může být i jiné sladidlo), nebo dle chuti
  • 2 šálky espressa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Jak na to?

Nejdříve si připravte poctivé domácí dýňové pyré. Dýni rozpulte a zbavte ji semínek, oloupejte nakrájejte na větší kusy, jen zlehka osolte. Rozložte kousky dýně na plech na pečicí papír a pečte v troubě do změknutí. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, poté ji rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.

Náš tip! Dýňové pyré můžete skladovat až týden v lednici nebo ho dát zamrazit. Určitě se bude hodit i na další podzimní vaření a pečení.

Připravte si espresso. Do rendlíku dejte mléko, vodu, dýňové pyré, všechno koření a javorový sirup. Zlehka zahřejte (nevařte). Metličkou vyšlehejte do hladka, aby se ingredience řádně propojily. Odstavte z plotny, přidejte espresso a vanilkový extrakt a opět důkladně promíchejte. Dochuťte dle preferencí svých chuťových buněk, rozdělte do kávových sklenic a můžete podávat.

Náš tip! Pro luxusní požitek z kávy můžete navrch přidat trochu domácí šlehačky a špetku skořice nebo muškátového oříšku.

dýňové latté



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *