batáty

Co to jsou batáty a jak na ně

Batáty už pro většinu z nás nejsou neznámou potravinou, protože se s nimi běžně potkáme ve většině supermarketů. Ne každý ale ví, jak si je připravit, do jakých receptů je zakomponovat a tak dále. Proto jsme si pro vás dnes připravili 3 skvělé tipy, jak si na těchto vynikajících sladkých bramborách pochutnat.

Co jsou batáty?

Jak jsme již zmínili, jedná se o sladké brambory, ačkoliv botanicky s našimi českými bramborami příbuzné nejsou. Poznáte je podle jejich hnědočervené slupky a výrazné oranžové dužiny. Bývají často mnohem větší než klasické brambory a tvar mají šišatý, na koncích zašpičatělý. Chutí připomínají dýni, ale jejich dužina je mnohem pevnější, škrobovitější, obdobně jako u brambor. Můžeme je proto používat téměř do všech receptů, ve kterých bychom normálně využili brambory. A 3 takové recepty pro vás máme!

Vynikající batátové hranolky

Ingredience: 

  • 1 kg batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného mletého česneku
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli

Postup přípravy: 

Batáty si pečlivě oloupeme a nakrájíme je na tlustší hranolky. Ty smícháme s olejem, kořením, solí a pepřem a rozprostřeme je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 min. Poté hranolky obrátíme a pečeme dalších 10 min, dokud není i druhá strana pěkně křupavá.

batátové hranolky

Batátové gnocchi

Ingredience:

  • 2 střední batáty
  • 2 hrnky hladké mouky + 1/2 hrnku na moučení
  • 1 a 1/2 až 2 lžičky soli

Postup přípravy: 

Batáty si propícháme vidličkou a dáme je péct do trouby předehřáté na 200 °C cca 40-50 min, dokud úplně nezměknou. Poté je necháme chvíli vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.

Nastrouhané batáty smícháme se solí a moukou a vypracujeme si hladké těsto. Pokud se nám lepí na ruce, přidáváme mouku, dokud nebude těsto kompaktní. Poté si ho rozdělíme na 4 části. Z každé vyválíme hada, kterého rozkrájíme na 5 cm velké kousky. Můžeme je pouze zaoblit, nebo vytvarovat vidličkou, aby připomínaly pravé italské gnocchi.

Následně je dáme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, necháme je ještě asi 30 sekund vařit a poté je vytáhneme a propláchneme studenou vodou, aby se nelepily. Hotové gnocchi kombinujeme s naší oblíbenou omáčkou, nebo jen s trochou másla a sýra.

gnocchi batátové

Pečené batáty plněné cibulkou a slaninou

Ingredience: 

  • 2-3 batáty
  • máslo
  • petrželka
  • 3 lžíce řeckého jogurtu
  • osmažená slanina
  • osmažená cibulka
  • čedar
  • sůl, pepř

Postup přípravy: 

Batáty si propícháme vidličkou, pomažeme olejem či máslem, osolíme a zabalíme je do alobalu. Následně je pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 40-50 min, dokud nejsou uvnitř měkké.

Upečené batáty nařízneme a vydlabeme z nich větší část dužiny. Tu smícháme s máslem, jogurtem, osmaženou cibulkou, slaninou, petrželkou, solí a pepřem. Hotovou směs vrátíme zpět do batátů a svrchu je posypeme čedarem, zbytkem slaniny a cibulky a také nasekanou petrželkou. Plněné batáty můžeme nechat ještě na chvíli zapéct, nebo se do nich rovnou pustíme.

plněné batáty



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Doporučujeme